Бюлетин

Среща на върха за нов глобален финансов пакт започва днес в Париж

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на двудневна Среща на върха за нов глобален финансов пакт, която започва днес в Париж. Тя ще събере десетки държавни лидери в опит да бъде договорена пътна карта за облекчаване на дълговото бреме на по-бедните страни, като същевременно се освободят повече средства за финансиране на мерки, свързани с климата, съобщи Ройтерс.

На срещата ще бъдат засегнати редица теми – от облекчаването на дълговите задължения до финансирането на климатичните цели, много от които включват предложения от така наречената “Инициатива Бриджтаун”. Чрез нея група развиващи се страни, водени от премиера на Барбадос Миа Мотли, призовава за реформа на настоящата глобална финансова система, и в частност на Международния валутен фонд и Световната банка, за да се даде възможност за мобилизиране на повече частно финансиране за климатичния преход.

Премиерът на Китай Ли Цян също ще присъства на срещата, съобщи говорител на китайското външното министерство.

Ли Цян, снимка: AP

Въпреки че не се очаква да бъдат взети обвързващи решения, според лица, участващи в планирането на срещата, на нея би трябвало да се поемат някои сериозни ангажименти за финансирането на бедните страни.

Близо осемдесет години след подписването на “Споразумението от Бретън Уудс”, довело до създаването на Световната банка и МВФ, държавните лидери се стремят да получат повече финансиране от многостранни организации кредитори за страните, които се нуждаят в най-голяма степен от него.

По-специално, според запознатите с въпроса лица, в Париж се очаква да бъде постигнато съгласие за финансиране в размер на 100 милиарда долара, което да бъде предоставено на уязвимите страни чрез помощта на МВФ.

Още от Built.bg:  Фалира австрийската компания за недвижими имоти "Сигна"

Планът, договорен за първи път преди две години, призовава богатите правителства да заемат неизползвани специални права на тираж на МВФ, който на свой ред да отпуска заеми на бедните страни.

Очаква се правителствените ръководители да обсъдят създаването на механизъм, който да позволи на Световната банка да използва ливъридж, за да отпуска повече заеми на бедните страни, без да излага на риск максималния си кредитен рейтинг “AAA”.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам