Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради вероятно ще бъде удължен

Директорът на дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев съобщи по време на форум, че има вероятност от удължаване на срока за кандидатстване по втория етап от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост, която изисква самоучастие на гражданите. По тази програма безвъзмездните средства са в размер на 80 на сто, а бюджетът й е за около 300 млн. лева.

Крайният срок за кандидатстване по втория етап на програмата е 16 януари, но към момента няма подаден нито един проект, каза Василев на форума “Без вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата”, организиран от “Хабитат България”.

Той напомни, че по този етап, за да има по-малък риск от това проектът да не бъде приключен, ще се изисква собственото участие да бъде вложено предварително, като уточни, че доказването на наличието на сумата ще става по решение на общините. Сред възможностите е това да става чрез представяне на извлечение от банковата сметка на етажната собственост.

По отношения на първия етап на програмата, където безвъзмездната помощ за обновяването на многоетажните жилищни сгради беше сто процента, Василев каза, че са подадени 3000 проектни предложения, които трябва да бъдат оценени независимо от това какви са шансовете им да бъдат класирани. Резултатите се очаква да бъдат публикувани в най-кратки срокове, каза Василев. Той изтъкна, че няма как автоматично да бъдат прехвърлени проекти, които са класирани, но за които не е стигнало финансиране, към втория етап на програмата, защото кандидатстването на този етап изисква решение на Общото събрание на етажната собственост за събирането на необходимото съфинансиране за обновяването на многофамилните жилищни сгради. Хората обаче, които са кандидатствали по първата програма, са облекчени с това, че вече разполагат с  технически паспорти и енергийно обследване, които, по думите на експерта, са били “най-трудни при кандидатстването” през първия етап.

Още от Built.bg:  ЕС подкрепя мултимилиарден план за достигането на нулеви въглеродни емисии в градовете до 2030 г.

По първия етап на програмата най-много са подадените проекти от Бургас – 215, а общо 42 общини са подали проекти, чиято стойност надвишава съответните по програма лимити за една община. Това значи, че вече в тези общини има вътрешна конкуренция между сградите и е много вероятно за част от общините да не бъдат финансирани сгради с точки, които надвишават точките в други общини, като целта е да има по-голямо разпространение на инвестицията по този етап от програма в цялата страна, обясни Василев.

Националният директор на „Хабитат България“ Минчо Бенов, директорът на дирекция „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев, изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев и изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „Енефект“ Драгомир Цанев.

Общата стойност на подадените проекти по този етап на програмата е близо 4 млрд. лева при 1,2 млрд. лева бюджет. Това означава, че парите ще стигнат за една четвърт от сградите, обясни Василев и допълни, че за достигането на целите в Националната стратегия за обновяване на сградния фонд до 2030 г. ще са ни нужни около 5,5 млрд. лева. Потенциалният брой на самостоятелните обекти в обхвата на първия етап на програмата, е близо 160 000 при около два милиона жилищни обекта, които се нуждаят от обновяване. Става дума за по-малко от десет процента обновени самостоятелни обекти, което значи, че за покриването на нуждите на всички жилищни обекти ще са необходими близо 40 млрд. лева, показват разчетите на министерството.

По темата за слънчевите инсталации на балкона, която бе сред разгледаните на форума, изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев уточни, че вече има въведени нормативни текстове и трябва да се доработи подзаконовата нормативна уредба и регулациите, за да стане възможно практическото им изпълнението. Това е възможно да се стане без допълнителни санкции само ако не е в общите части на сградите и напомни, че външните ограждащи елементи на една сграда са именно общи части. В този смисъл в момента не е особено законно, по думите на експерта, например поставянето отвън на фасадни елементи на такива модули, ако няма съгласие на цялата етажна собственост. Подобни инсталации можем да поставим на балконите, а не отвън. От тази гледна точка присъединяването все още предстои да бъде развито, допълни експертът.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

В отговор на въпрос за цената на подобни инсталации, националният директор на “Хабитат България“ Минчо Бенов съобщи, че уредите, които ще бъдат монтирани от организацията с демонстрационна цел и са във високия клас на подобни съоръжения, са на стойност около 700 евро. Той допълни, че цената варира според производителя.

Николай Налбантов, представител на Министерството на енергетиката, който бе сред гостите на форума, посочи, че по отношение на инсталациите за производство на електрическа енергия от ВЕИ, в частност соларните, независимо от това с каква мощност и къде се поставят по смисъла на Закона за устройството на територията (ЗУТ) се водят строеж и минават в различна категория на режим на разрешение за поставяне. С последните промени в ЗУТ бяха облекчени режимите за определени категории инсталации, като за тях не се изисква разрешение за строеж, а минават на уведомителен режим, напомни експертът.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам