Бюлетин

Със средства по оперативна програма ще бъде финансирано разширението на метрото и обходният път на Бургас

Разширението на третата линия на софийското метро и закупуването на нови метро влакове, обходният път на Бургас, удълбочаване в пристанище Бургас и модернизация на инфраструктурата на “Фериботен комплекс – Варна” са проектите, които ще бъдат финансирани от Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. до края на 2023 г., когато изтича срокът за допустимост на разходите по оперативната програма, реши днес правителството.

Министерският съвет одобри промени в програмата, така че да се пренасочат средства от одобрените вече проекти, които няма да бъдат реализирани изцяло до края на настоящата година. Неизпълнените дейности ще бъдат финансирани от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., за да се гарантира цялостното завършване на проектите.

Със средства от оперативната програма до края на 2023 г. ще бъдат извършени дейности по разширението на линия 3 от метрото в София в участъка на ул. “Шипка” – кв. “Гео Милев” – ж.к. “Слатина” – Зала Арена Армеец/Тех Парк София – бул. “Цариградско шосе“. Ще бъде финансиран и проектът за изграждане на обходния път на Бургас от автомагистрала „Тракия“ към летището край града. Предвижда се също да бъде извършено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на фериботния комплекс във Варна.

Столичната община подписа договор да доставка на осем метровлака, които ще се движат по третата метролиния в София. Срокът на доставка е три години, а цената е 68,8 млн. евро. Отново разчитаме на подкрепа от Европейската комисия и Оперативна програма “Транспортна свързаност” за финансиране на тези влакове, коментира кметът Фандъкова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам