Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Съществуващата европейска газова инфраструктура може да послужи занапред за пренос на водород

Съществуващата европейска газова инфраструктура може да послужи занапред за пренос на водород, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Тя отбеляза, че 75 на сто от търговията с газ, пренасян по тръбопроводи, се извършва в Европа и това поставя ЕС в изгодна преговорна позиция на фона на решението за бъдещи общи преговори за европейските газови доставки. Трябва да използваме пазарната си тежест, настоя Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК съобщи, че през май комисията ще предложи начини за разделяне на ценообразуването на газа и на тока.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС се насочва към приложението на вече приетите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, както и към запълване на пропуските, които позволяват заобикаляне на ограничителните мерки. Ще увеличим подкрепата за Украйна, ще изострим санкциите, ще прекратим зависимостта от руските изкопаеми горива, обобщи тя.

Целият ЕС подкрепя Украйна, демократичният свят е срещу войната на (руския президент Владимир) Путин, който не очакваше нашето единство и решимост. Санкциите хапят и ограничават възможностите за война, добави Фон дер Лайен.

Жестокостта на руската армия не жали деца, жени, млади и стари. Досега 10 млн. украинци са разселени или търсят убежище в чужбина, допълни председателката на ЕК.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам