Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Станционната градина в Стара Загора е номинирана за “Сграда на годината”

Снимки: starazagora.love, starazagora.bg

Изцяло реновираната Станционна градина в Стара Загора е сред номинираните в престижния конкурс “Сграда на годината” за 2021 г. в категория “Проекти, свързани с развитието на градовете”,  съобщават от общината.

Станционната градина е създадена и начално облагородявана през периода 1898 – 1912 г., за да предаде нова визия и европейска атмосфера във възродения след пожарите на Освободителната война град.

Предвид близостта си до ЖП гара Стара Загора, мястото е подходящо за почивка след или преди дълъг път по релсовите нишки на България. Емблема на Станционната градина е парният локомотив на въстаниците от 1923 г., разположен на постамент пред ЖП Гарата на Стара Загора. Локомотивът е с номер 555 и е произведен в Германия.

Площта на парка е близо 52 дка. В непосредствена близост се намира Спортен комплекс “Колодрума”.
След пълното реновиране на Станционната градина , днес се радваме на реорганизация и изцяло обновена алейна мрежа.

Основните акценти разположени по протежението на главната пешеходна ос са “компаса” от вградени светещи павета при северния вход на градината, “фонтана” в централното пространство и “символа” при гаровия площад – Локомотивът.

Главната алея на парк “Станционна градина” е естествено продължение на бул. “Митрополит Методий Кусев”, свързваща ЖП Гарата с централната градска част и достигаща до парк “Митрополит Методий Кусев” /Аязмото/.

В градината е запазена богатата и разнообразна между 50 и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи.

Изградено е видеонаблюдение. Изграден е нов фонтан на площ от 205 кв. м, който съчетава в себе си динамика и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти.

Още от Built.bg:  Даниил Видински е новият български патриарх

Градината е известна като своеобразна “Галерия на открито” във връзка с наличието на скулптури от проведен международен симпозиум от 80-те години на 20-ти век. На художествените произведения е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха адаптирани към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка.

Изградени са детски площадки за различни възрастови групи – от 0-3 г., от 3-12 г. и от 12-18 години, както и въжена градина. Използваните материали са с преобладаващи дървесни материали. Изпълнени са многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка “Безопасност на движението” и градинка за домашни любимци.

Реализацията на проекта постигна основната си цел, а именно създаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана паркова среда, съобразена както с исторически натрупвания, формирали парковото пространство, така и със съвременните европейски и световни практики, посочват от пресцентъра на общината.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам