Бюлетин

„Стандард енд Пуърс“ потвърди инвестиционния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди в петък дългосрочния кредитен рейтинг на София – „BBB“ със стабилна перспектива. Според S&P българската столица има достатъчно финансови буфери, за да поеме ограниченията, свързани с военния конфликт в Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО). Оттам посочват, че агенцията очаква централната власт да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа.

В съобщението се посочва още, че от рейтинговата агенция смятат, че българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на ЕС, ликвидни резерви и ограничен нов дълг.

“Очакваме София да продължи да отчита стабилни финансови резултати и да има стабилно ликвидно покритие“, пише още в оценката на агенцията, цитирана от СО. Рейтингът на столицата зависи и от този на България, тъй като градът не може да има по-висока оценка от държавата”, припомнят от S&P.

“Много силното бюджетно представяне на София по време на пандемията от COVID-19 създаде достатъчна финансова свобода, за да устои на натиска от намалените перспективи за растеж на БВП и нарастващите цени на енергоносителите”, смятат още от агенцията.

“Въпреки че националният БВП на глава от населението изостава от средноевропейските нива, в София средният брутен доход на населението е значително по-висок от средния за страната. Положително е, че финансовото управление на София обикновено запазва висока оперативна ефективност”, посочват още от S&P, цитирани от Столичната община.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам