Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Стандарт енд Пуърс” може да понижи рейтинга на Франция

След като “Фич” (Fitch) понижи миналия месец оценката си за Франция, страната днес отново попада в полезрението на рейтинговите агенции, като “Стандарт енд Пуърс” (S&P) би могла на свой ред да наложи санкции на френското правителство за управлението на финансите и неотдавнашната социална криза, предаде Франс прес.

Оценката на “Стандарт енд Пуърс”, една от трите основни американски рейтингови агенции в света заедно с “Мудис” (Moody’s) и “Фич” (Fitch) , се очаква около полунощ.

Агенцията класира Франция на ниво “АА” по двадесетстепенна скала, започваща от “ААА”, най-добрата възможна оценка, и стигаща до “D”, което е синоним на дефолт. Тя би могла да понижи оценката с поне една скала до “АА-” или да я остави непроменена.

“Стандарт енд Пуърс” може да заложи и на “перспективата си”, която се основава на евентуалното развитие в средносрочен план. Понастоящем тя е “отрицателна”, което означава, че понижението е възможно.

Емануел Макрон, снимка: AP

Анализът на американската агенция се следи отблизо от френските ръководители, които искат да покажат след идването на власт в Елисейския дворец на Еманюел Макрон имиджа на добро управление и реформаторство. Понижаването на рейтинга би било равносилно на шамар за тях, отчита АФП.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер отказа да коментира пред АФП преди публикуването на оценката. Той потвърди в сряда, че се е срещнал с представители на американската агенция, за да представи френските “аргументи”, които смята за “убедителни”.

“Каквато и да е оценката на “Стандарт енд Пуърс”, това няма да промени решителността ни да поддържаме целите си за държавните финанси”, каза вчера и премиерката Елизабет Борн.

Още от Built.bg:  Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам