Бюлетин

“Стандарт енд Пуърс” може да понижи рейтинга на Франция

След като “Фич” (Fitch) понижи миналия месец оценката си за Франция, страната днес отново попада в полезрението на рейтинговите агенции, като “Стандарт енд Пуърс” (S&P) би могла на свой ред да наложи санкции на френското правителство за управлението на финансите и неотдавнашната социална криза, предаде Франс прес.

Оценката на “Стандарт енд Пуърс”, една от трите основни американски рейтингови агенции в света заедно с “Мудис” (Moody’s) и “Фич” (Fitch) , се очаква около полунощ.

Агенцията класира Франция на ниво “АА” по двадесетстепенна скала, започваща от “ААА”, най-добрата възможна оценка, и стигаща до “D”, което е синоним на дефолт. Тя би могла да понижи оценката с поне една скала до “АА-” или да я остави непроменена.

“Стандарт енд Пуърс” може да заложи и на “перспективата си”, която се основава на евентуалното развитие в средносрочен план. Понастоящем тя е “отрицателна”, което означава, че понижението е възможно.

Емануел Макрон, снимка: AP

Анализът на американската агенция се следи отблизо от френските ръководители, които искат да покажат след идването на власт в Елисейския дворец на Еманюел Макрон имиджа на добро управление и реформаторство. Понижаването на рейтинга би било равносилно на шамар за тях, отчита АФП.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер отказа да коментира пред АФП преди публикуването на оценката. Той потвърди в сряда, че се е срещнал с представители на американската агенция, за да представи френските “аргументи”, които смята за “убедителни”.

“Каквато и да е оценката на “Стандарт енд Пуърс”, това няма да промени решителността ни да поддържаме целите си за държавните финанси”, каза вчера и премиерката Елизабет Борн.

Още от Built.bg:  Антон Хекимян е кандидатът за кмет на София на ГЕРБ-СДС

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам