Бюлетин

Стари катерушки от район “Изгрев” ще участват в тазгодишното Венецианското архитектурно биенале

Стари катерушки от район “Изгрев” ще участват в тазгодишното Венецианско биенале, като основен акцент в българската арт инсталация, съобщава на страницата си във Фейсбук д-р Делян Георгиев, кмет на района.

Съоръженията за игра отпреди повече от петдесет години, които се намират до бл. 56 в ж.к. “Дианабад”, ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция, за да участват в най-стария и престижен форум да съвременно изкуство в света. След приключване на изложението, металните конструкции ще бъдат върнати на местата си. Ползването им от българския творчески колектив става с изричното разрешение на нашата община, уточнява кметът Георгиев.

Снимка: FB/р-н Изгрев

Район “Изгрев” е известен със своите хора на културата, науката и изкуството, които придават допълнителен дух и колорит на кварталите ни. От години районната администрация има отношение към нашите съкварталци, създаващи изкуство, посочва районният кмет. Той добавя, че продължавайки традициите и в този мандат, район “Изгрев” активно подпомага и подкрепя различните творчески изяви на културните дейци.

След 15-годишно отсъствие, България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Осемнадесетото издание на биeнaлeто ще се състои от 20 май до 26 ноември тази година във Венеция, Италия и ще бъде на тема “Лаборатория на бъдещето”. На сайта на Министерството на културата се посочва, че след проведения конкурс за кураторски проект за целите на българското национално участие в биеналето, на първо място е класиран проектът “Образованието е придвижването от тъмнина към светлина”, с куратор арх. Борис Тикварски и автори: арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам