Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Старият дворец на прокураторите във Венеция от днес приема за първи път посетители

Огромният Стар дворец на прокураторите на площада “Сан Марко” във Венеция от днес приема посетители за първи път от 500 години след реновации, съобщи АФП. През първите три дни право да разгледат сградата, наричана “Старите прокуратори”, ще имат само жителите на града. От 13 април тя става достъпна за туристи от цял свят.

Ръководител на реновациите е английският архитект Дейвид Чипърфийлд. Проектът му е възложен от застрахователната компания “Дженерали”, собственик на двореца.

“Площадът “Сан Марко” е сред най-известните в света, но въобще не си представяхме какво се крие зад фасадите, строени от няколко архитекти стотина години” – каза Дейвид Чипърфийлд пред АФП.

Снимка: архив на “Дженерали”

Дворецът е издигнат през 12-и век, но е опустошен от пожар през 1512 г. През 1538 г. е заменен от сграда на три етажа в класическия стил на италианския Ренесанс. До падането на Венецианската република през 1797 г. прокураторите са работили и са живеели в него. Прокуратори са били висшите магистрати, подпомагащи дожа. Те са отговаряли за хазната на града и за социалните въпроси.

Сега в сградата се помещава фондацията “The Human Safety Net” на “Дженерали”, която подпомага най-уязвимите хора, като бежанци. Има също изложбени зали и аудитория.  Ремонтът е продължил три години, след две години проектиране, целящо да запази възможно най-много от съществуващата структура и декорации.

Срещу Стария дворец на прокураторите е Новият дворец на прокураторите, завършен през 1640 г. Там през 19-и век са отсядали представители на Хабсбургската династия, като императрица Сиси, когато Австрия е владеела Венеция. Нейните апартаменти са гледали към Кралските градини край Канале Гранде, отворени за посещения през 2019 г. след пет години реставрации.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам