Бюлетин

Старт на разширението на Чирен. “Главболгарстрой” заедно с американските си партньори Солар Търбайнс Юръп и Ханиуел изграждат надземната част

Договорът за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище в Чирен беше подписан в присъствието на Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД, инж. Калин Пешов, член на Надзорния съвет на “Главболгарстрой”, представители на “Солар Търбайнс Юръп”.

На събитието присъства и Гюнтер Ферхойген, който оглави Международния консултативен борд на “Главболгарстрой”. 

Проектът „Разширение на ПГХ Чирен” е проект от общ интерес на Европейската комисия и се финансира от Механизма за свързване на Европа. Подземното газохранилище „Чирен“ е единственото газохранилище на територията на България. Той е ключов инструмент за функционирането на газовия пазар в България, като покрива сезонните колебания в потреблението на природен газ в страната.

ПГХ “Чирен”

Предвижда се проектът за разширението да увеличи обема на активния газ до 1 млрд. м3 (към момента той е 550 млн. м3), увеличаване на дневния капацитет на добив до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден. Към днешна дата дневният капацитет на добив е 3,82 млн. м3/ден, а максималния дневен капацитет на нагнетяване – 3,62 млн.м³/ден.

Разширението на газохранилището в Чирен ще осигури необходимата гъвкавост и ефективност по отношение на управлението на доставките и ще улесни успешното навлизане на газовия пазар от алтернативни източници, в това число LNG.

Постигането на тези цели ще се реализира чрез изграждането на нови надземни съоръжения, 10 нови високопродуктивни експлоатационни сондажа и 3 нови наблюдателни сондажа, както и на необходимата свързваща инфраструктура.

Предвижда се построяване и въвеждане в експлоатация на нова компресорна станция, която да осигурява надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция. Оборудването се доставя изцяло от американските компании.

ПГХ “Чирен”

Общата стойност на инвестицията по разширението на Чирен е около 600 млн. лв. Планира се работите по разширение на хранилището да приключат до края на 2024 г.

Бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към “Главболгарстрой” беше категоричен, че в последната година сме видели как енергийните доставки и инфраструктура могат да се превърнат в политическо оръжие.

Ферхойген посочи още, че природният газ ще има ключово значение през следващите 2-3 десетилетия в процеса на енергийна трансформация.

“Подобно газохранилище е от икономическо, социално, политическо значение. Също така има огромно значение за опазване на околната страна. Трябва да осигурим сигурността на доставките”, отбеляза Гюнтер Ферхойген. 

Инж. Калин Пешов отбеляза, че “Главболгарстрой”, както и техните партньори, ще направят всичко възможно да доставят най-високо технологичното оборудване, което се произвежда в момента.

“Заедно с висококачествени технологии, ще държим на първо място на безопасността на хората, работещи по площадката, хората работещи в съществуващото хранилище и на хората от целия регион”.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД, обяви днешната дата като ключова, поради дългогодишния процес на работа по този проект, който започва своята реална реализация.

Той благодари на своите партньори, като посочи, че само със съвместните им усилия ще могат да доведат такъв сложен и трудоемък проект до финал. Малинов заяви, че вече има проявен потенциален интерес от съседни държави да използват разширения капацитет на Чирен.

“Това показва неговата изключителна регионална значимост. В последният Механизъм за финансиране, разширението на Чирен беше единственият газов проект, подкрепен финансово от Европейската комися”.

След събитието бе проведена и работна среща с управляващия директор на „Солар Турбайнс“ за Европа г-н Джак Плеша. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД г-н Малинов подчерта, че успешното сътрудническо на българският газопреносен оператор с американската компания ще продължи.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам