Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стив Ханке: “САЩ напечатаха прекалено много пари. Това седи в основата на инфлацията”

В интервю за предаването “120 минути” по бТВ, американският икономист анализира причините за високата инфлация, цените на имотите и начерта мрачна прогноза пред енергийната политика на Европа. 

“Ако погледнете САЩ, те са най-големият така да се каже грешник в “печатането” на пари от началото на COVID-19 от февруари 2020 г. Те са напечатали и увеличили паричните средства в обращение с над 40% за 2 години! Това е рекорд и затова има рекордно ниво на индекса на потребителските цени за последните 40 години – 7,5%.

От този ръст от 40%, около 10 процентни пункта се използва за смазване на икономиката и задвижването ѝ, т.е. допълнително, за да отговори на нуждите и търсенето на пари. Но остават около 30% кумулативен ръст в наличието на пари, които са излишък. Какво ще стане с тях? Ще влязат в инфлацията след между 12 до 24 месеца”, коментира Ханке.

“Прекалено оптимистична” прогноза за ръст в новия бюджет на България 

Според американският икономист новото правителство залага ръст от 4.9% от БВП като нещо много оптимистично, “което не считам за реалистично”. А и бих добавил, че програмата за инвестиции – и те винаги са светли надежди – никога не успяват да ни дадат обещаното от правителството.

Винаги накрая разходите са надвишени, проектите закъсняват, последващата възвръщаемост е минимална. Любимият ми пример е тунелът под Ла Манша – там възвръщаемостта от преминаването между Обединеното кралство и Франция е -15% годишно. Минус! Тези инфраструктурни проекти са просто празни приказки, заяви икономистът.

Цените на имотите в България ще растат още 

“Пак се връщаме на количествената теория за парите, която споменах. Парите задвижват икономиката и ако увеличите наличността на пари, което се случи, откакто почна COVID-19, около 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите имоти.

Още от Built.bg:  След акцията на ДАНС в агенция "Митници" - какво знаем досега?

Имаме огромен ръст в цените на имоти в САЩ, заради увеличеното предлагане на пари около 9 месеца след началото през февруари 2020 г. Същото се случва в Европа. Според мен имотите са добра защита срещу инфлацията. Ако погледнете издадените разрешения за строеж в България почти са се удвоили от 2016 г. Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от голямото увеличение в предлагането на пари.

Всъщност поредността е следната  – наличността на пари скача, цените на активите нарастват между 1 и 9 месеца по-късно, после истинската икономика се увеличава до 6-12 месеца по-късно и след едва 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави доста спрямо първоначалното увеличено предлагане на пари. В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил, заяви Ханке на водещия Светослав Иванов. Но направи уговорката, че не познава спецификите на пазара в България в момента.

снимка: bTV

“Исторически цените на имотите се движат на 16-годишни цикли – нагоре и надолу. Сега сте в началото на нов цикъл с възходящо движение”, коментира икономистът.

Европейската енергийна политика е “самоубийство” 

“Погледнете Германия – махат въглищата, спират ядрената енергия, имат вятърни перки и соларни панели. Но проблемът е, че вятърът не духа през цялото време, както и слънцето не грее постоянно.

Единственият начин да работи системата е да има огромни батерии, което Германия няма. Тя е в ужасно положение. Единствената страна в Европа с разумно мислене относно енергетиката е Франция.

Макрон неотдавна направи обратен завой – обяви, че ще се строят 28 нови АЕЦ, започвайки от 2028 г. Така че Франция е на прав път – трябва да имате ядрена енергия. Това е единственото решение ако искате чиста и безопасна енергия – атомни централи.

Още от Built.bg:  След 6 месеца война: ще успее ли Израел да унищожи Хамас

Малките централи, които се проектират и въвеждат в експлоатация са правилният път – не огромните стари АЕЦ, а малки централи, изцяло автоматизирани, много безопасни. Според мен проблемът с енергетиката ще съществува в Европа дълго време, защото Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае до прехода от традиционна енергия към по-зелени неща. Не виждам краткосрочно решение, нещата само ще се влошат”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам