Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стъкларите от Мурано търсят помощ заради високите цени на газа

Скокът в цените на газа засегна цели сектори на италианската икономика, дори прочутите стъклари от венецианския остров Мурано, пише Франс прес. Майсторите са силно обезпокоени как ще си плащат сметките, които са нараснали с до 600 %.

Това е огромен проблем, ураган, който връхлетя върху икономиката ни.

Това заяви в телефонно интервю Лучано Гамбаро, президент на Асоциацията за популяризиране на муранското стъкло “Промоветро” (Promovetro). Производството на стъкло в пещи, които се поддържат запалени седем дни в седмицата, в действителност е доста енергоемко, до степен че това е второто най-голямо разходно перо след работната сила.

До септември плащахме 20 евроцента на кубичен метър, а през декември цената скочи до 1,27 евро, което е увеличение от 600 процента“, разказа шефът на компания с персонал от шестима души в сърцето на Мурано – малкият остров от венецианската лагуна, където са съсредоточени работилниците на майсторите, прославили този художествен занаят.

Остров Мурано

През ноември регион Венето, осъзнавайки важността на тази многовековна марка, позната по целия свят, отдели 3 милиона евро, за да подпомогне стъкларите и да компенсира повишаването на цените. За съжаление обаче тези средства ще бъдат изчерпани в края на февруари, изрази разочарованието си Гамбаро. Той е силно обезпокоен от перспективата от март браншът да трябва да поеме цялата финансова тежест. По думите му това е по-важен проблем от Ковид-19. “Като цяло успяхме да работим”, заявява занаятчията, чиято продукция е предназначена най-вече за износ към луксозни хотели и ресторанти или за богати хора.

Проблемът с газа е само върхът на айсберга, държи да подчертае колегата му Кристиано Феро, собственик и шеф на компанията “Ефетре Мурано” (Effetre Murano), в която на 16 пещи работят 32 души. Той споделя:

Всички суровини поскъпнаха с 20, 30, 40, 50 на сто: пясъкът, содата и всички минерални оксиди, служещи за оцветяване на стъклото.

При създалата се ситуация пред предприемачите има малко възможни решения и едно от тях е да увеличат продажните цени. “Пристъпихме към увеличение с 15 до 30 на сто, сега ще видим как ще реагира пазарът“, коментира философски Гамбаро.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Муранското занаятчийско стъкло позволява направата на истински многоцветни произведения на изкуството, като някои екземпляри са изложени в големите музеи. Този луксозен продукт е успял да се приспособи към всички епохи, основно благодарение на сътрудничеството на големи дизайнери, отбелязва АФП.

Според президента на “Промоветро” решението е споразумение между европейските страни, за да се предприемат контрамерки срещу Русия, която е най-големият доставчик на газ. За колегата му Кристиано Феро стъкларите са били едни от първите, взели мерки за решаване на проблема, но това все пак е реалност, която засяга цялата италианска производствена дейност.

Италианското правителство, ръководено от премиера Марио Драги, много добре осъзнава проблема. Има опасност повишената цена на електроенергията да доведе до това общите разходи да надвишат всички средства от плана за възстановяване след пандемията, финансиран от Брюксел, предупреди министърът на енергийния преход Роберто Чинголани, цитиран от АНСА. Италия е водещият бенефициент по този план с около 200 милиарда евро.

Въпреки заплахата, която тегне върху Мурано и стъкларите, Лучано Гамбаро се опитва да остане оптимист. “Има проблем, но ще го преодолеем, правим го от 1000 години“, подчертава той. Още през 13 век, сблъсквайки се с ужасни пожари, причинени от тогавашните дървени пещи на стъкларите, разположени в стария град, “Серенисима” реагира, като премества всички работилници в Мурано. Контрамярка, увенчала се с успех, отбелязва АФП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам