Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

Служебното правителството промени статута на имот от публична в частна държавна собственост и го предоставя на Столичната община заедно с още трийсет и три имота. Те са необходими за реализирането на първия етап от проекта „Зелен ринг София“, който предвижда създаване на трийсеткилометров линеен парк в София и изграждане на детски градини на територията на район „Изгрев“. Това съобщиха от пресслужбата на правителството.

„Зеленият ринг“ е концепция за създаване на линеен парк чрез ревитализация и трансформиране на неизползвани терени в града. Голяма част от тях към момента действат като естествен разделител и градска бариера между различни столични райони. Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от кварталите до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората всекидневно имат интерес да ползват – достъп до публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти и др. Трасето на Зеления ринг ще бъде разделено на отсечки с възможност за етапна реализация.

Илюстрация: СО

Йорданка Фандъкова, кмет на София в периода 2009 – 2023 г., в профила си във Фейсбук посочва по повод на днешното правителствено решение, че година и половина след като е поискала от държавата да предостави на София неизползвани имоти за изграждане на линейния парк “Зелен ринг” от „Слатина“ до Борисовата градина, това вече е факт. Проектът е подготвен, за да започне работа – с влязъл в сила градоустройствен план, идеен проект и процедура, посочва бившият кмет.

Тя благодари на архитектите Християна Василева, София Стоянова и Светослав Александров и техния екип от организацията „Зелена линия София”. Те бяха инициатори на идея за “Зеления ринг” и работиха с нас по реализацията ѝ, отбелязва Фандъкова.

Още от Built.bg:  Парламентарни избори 2024: Първи резултати

„Зелен ринг София“ е проект за 30-километров линеен парк в София, който ще свърже повече от 30 квартала с велосипеден и пешеходен маршрут и значително ще подобри  мобилността в града. Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от жилищни квартали до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората ежедневно имат интерес да ползват, като публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти. Реализацията на Зеления ринг може да има много ползи и за местния бизнес. Потенциалът на проекта е да насочи инвестиции в перспективни терени в града, които досега са били неглижирани поради липсата на свързаност с останалите значими градски части.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам