Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Столичният общински съвет отново не избра свой председател

Следващото заседание на Столичния общински съвет (СОС) е на 8 февруари от 10:00 ч., след като днес отново не бе избран председател.

След проведени днес два неуспешни избора, общинските съветници решиха да се съберат отново на разговори, след което да направят отново опит за избор на председател. След разговорите днес между политическите сили в СОС, консенсус не бе постигнат.

Карлос Контрера от ВМРО се самопредложи за председател на съвета и заяви, “ще се въртим до безкрай, докато не се убедим, че сме тотални идиоти”. Не мисля, че след като си обещахме да се срещнем в 13:30 ч. днес, а дойдохме в 14:30, можем да си позволим да си тръгнем без никакъв конкретен ангажимент, каза Контрера. СОС обаче не подложи на гласуване неговата кандидатура.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че изпитва симпатия към отправеното номиниране от страна на Контрера. Той се опитва да бъде човекът, който предлага решение, посочи Прошков. Струва ми се, че днес можем да отделим по-голяма част от следобеда в подготовка на общественото обсъждане и на бюджета, каза той.

На първия тур днес за избор на председател гласуваха общо 39 общински съветници, три бюлетини бяха недействителни. Кандидатът на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Цветомир Петров събра 23 гласа. За кандидата на местна коалиция “БСП за България” Диана Тонова гласуваха деветима общински съветници, а за кандидата на “Има такъв народ” Пламен Данаилов – четирима.

След втори тур Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да избере председател. На балотаж се явиха кандидатът на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Цветомир Петров, който събра 26 гласа, и кандидатът на МК “БСП за България” Диана Тонова, за която гласуваха деветима общински съветници. Общо гласувалите общински съветници на втория тур бяха 37, две бюлетини бяха недействителни.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Съгласно правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам