Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Столичният общински съвет прие наредба за нискоемисионните зони

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши днес Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

Докладът, който бе отлаган няколко пъти за последната половин година, бе подкрепен от групата на “Демократична България” и независимия общински съветник Борис Бонев. “Патриоти за София” и “БСП за България” гласуваха “против” с аргумента, че промените са дискриминационни и “наказват” най-бедните, ограничавайки възможностите им да се придвижват до центъра.

От 1 декември до края на февруари в широкия център на София, обособен като малък ринг, се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили, каза пред журналисти в СОС председателят на Съвета Георги Георгиев. Той уточни, че забраната не засяга  живеещите в зоните, както и хората с увреждания, които имат издадени стикери за преференциално паркиране, които по данни на общината са над 15 хиляди. За нарушители ще следят камерите в града. Санкциите ще се налагат съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух на собственика на автомобила или на лицето, на което е предоставен за ползване.

Ограничаваме не най-старите, а най-замърсяващите автомобили, които след годишните технически прегледи са получили най-ниската екологична категория (първа категория), подчерта Георгиев. Тази непопулярна на пръв поглед мярка е част от борбата на Столичната община за по-чист въздух и грижа за здравето на софиянци. Мерките са взети на базата на изследвания и препоръки на експерти и преподаватели от три университета в страната, посочи председателят на СОС. По думите му това е широкоразпространена европейска практика, не е измислена от Столичната община. Относно годишните технически прегледи, които се правят в някои пунктове проформа председателят на Съвета каза, че държавните органи имат правомощията да ги контролират дейността им.

Още от Built.bg:  Какви са шансовете София да бъде домакин на Младежките зимни олимпийски игри

Георгиев информира, че съгласно приетата днес наредба предстои въвеждането на забрана за отопление на твърдо гориво на дърва и въглища, която обаче няма да влезе в сила от 2023 г., а има тригодишен гратисен период, за да могат хората да подменят отоплителните си уреди. Близо 6 хил. домакинства вече са се възползвали от програмата на Столичната община за подмяна на отоплителни уреди, която продължава и през следващата година, съобщи председателят на СОС.

Според наредбата в Зона “Малък ринг” – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, от 1 декември 2023 г. се ограничава влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

За Зона “Голям ринг” – между булевардите “Сливница”, “Данаил Николаев”, “Ситняково”, “П.Яворов”, ул. “Атанас Дуков”, бул. “Х.Ибсен”, бул. “П. Ю. Тодоров”, бул. “И.Е. Гешов” и бул. “Константин Величков”, се предвижда да има промени от 1 декември 2025 г., когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и за тези от втора екологична група. В първоначалния проект на наредбата забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между ГЕРБ и ДБ в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 година, припомни Георги Георгиев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам