Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Столичният общински съвет ще засили контрола върху строителната тежкотоварна техника в София

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, с които се засилва контролът върху тежкотоварната техника около строителните обекти. Увеличават се и санкциите за строителните фирми, като започват от 1000 лв. и стигат до 50 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Глоби ще се налагат за отвеждането на води от строителните площадки по тротоарите и улиците, за излизането от обектите без предварително почистена от специално изградено за това устройство ходова част, както и за транспортирането на строителни отпадъци извън определения маршрут. За смесване на земни маси с други строителни отпадъци и за извършване на строително-ремонтни дейности на сгради/обекти без ограда също ще има санкции.

Столичният инспекторат дълго време се бори с недобросъвестните строители, които замърсяват уличните платна със своята тежкотоварна техника на излизане от строителните обекти, както и разпиляването на отпадък по време на превозване или около строежите, посочват от Столичния общински съвет. Новата наредба е съобразена със съдебна практика по дело, формирано по жалба на заинтересовани страни от строителния бранш и цели да въведе ясни правила и повече възможности за контрол от общината.

„В Столичната община, Столичния общински съвет и районните администрации постъпват редица сигнали от граждани за камиони, които замърсяват пътните платна и тротоарите на излизане от строителните обекти. Разпиляването на строителни материали влошават градската среда, създават неудобство на гражданите и не на последно място са предпоставка за пътнотранспортно произшествие. Целта на промените е да контролираме чистотата на въздуха – ще развържем ръцете на Столичния инспекторат да контролира по-строго миенето на камионите, които извозват от строежите всеки ден материали – калта по гумите им после става прах, който дишаме всички ние. Моля, гражданите да подават сигнали за всяко нарушение, което видят. Само чрез санкции и контрол на терен можем да се справим с нарушителите“, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Още от Built.bg:  Към момента на територията на страната няма активни пожари

С измененията в Наредбата за движение ще се позволи на Столичния инспекторат да продължи и да върши по-ефективно работата си по предотвратяване замърсяването на столицата.

Предвиждат се контролни механизми за реално прилагане на забраните, които и сега съществуват. Сред тези забрани са замърсяването на уличните платна при транспорт на строителни отпадъци, натрупването на строителни отпадъци извън границите на обектите, запрашаването на въздуха при ремонтите, транспортирането на отпадъци в камиони без предпазни мрежи и изхвърляне на строителни отпадъци директно от етажите на строителните обекти.

С предлаганите промени се цели поддържане на чиста среда, както и повишаване качеството на атмосферния въздух, посочват от Столичния общински съвет.

Над 500 проверки на строителни обекти са направени от екипите на Столичния инспекторат през март. Инспекторите са извършили 505 проверки и са съставили 43 акта, от които 11 на физически лица и 32 на строителни фирми, а още 60 фирми са в процедура по съставяне на актове с изпратени покани.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам