Бюлетин

Стъпките за подобряване на пътната безопасност бяха обсъдени от политици и експерти

Политици и експерти по пътна безопасност проведоха държавна координационна среща, на която набелязаха конкретни стъпки за повишаване на нивото на безопасността на движението по пътищата. Домакин на срещата беше Министерският съвет, а премиерът Кирил Петков обяви темата за един от основните приоритети на правителството.

В събитието участваха заместник-министри, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, на Главната дирекция „Национална полиция“, на Агенцията „Пътна инфраструктура“, както и автомобилният състезател Димитър Илиев, който е съветник на премиера по въпросите на пътната безопасност. Рали шампионът подчерта, че човешкият фактор е един от основните при пътния травматизъм, заради което държавата ще предприеме действия по актуализация на методиката за обучение на водачите.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Стоян Новаков коментира, че приоритет на неговото ведомство ще бъде управлението на трафика по начин, който да сведе до минимум конфликтните точки, а оттам и предпоставките за възникване на инциденти. Същата теза застъпи и заместник-министърът на електронното управление Александър Йоловски, според когото дигитализацията на контролната дейност ще намали субективния фактор.

Народният представител от „Продължаваме Промяната“ Настимир Ананиев подчерта, че справянето с корупцията също ще подобри пътната обстановка. Той обяви, че още утре ще има извънредно заседание на ръководената от него парламентарна комисия по регионална политика, която отново ще обсъжда евентуално решение на казуса с разплащането на пътно-строителните фирми. 

Настимир Ананиев, снимка: БТА

От МВР изразиха мнение, че увеличението на някои санкции за нарушения на пътя и по-висока ефективност при събирането на глобите също ще дисциплинира водачите. Някои от санкциите са прекалено малки, за да осъществяват превантивната си функция, смята заместник-министър Стоян Темелакиев.

Като приоритет заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев посочи изграждането на нова инфраструктура, както и поддръжката и текущия ремонт на републиканската пътна мрежа. Като проблем той отбеляза „ин хаус“ договорите и довършването на два ключови обекта – автомагистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград.

Довършването им ще облекчи трафика, а оттам трябва да се намалят и произшествията, смята той. Според него увеличение на гаранциите от страна на изпълнителите на инфраструктурни обекти, подобряване на качеството на мантинелите и пътните знаци също ще допринесе за по-малко инциденти и пострадали от тях.

Най-много пътни инциденти стават от човешки грешки. Това заяви популярният български автомобилен състезател Димитър Илиев, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пътната безопасност. Той подчерта, че по тази причина цялата учебна методология по подготовката на водачите трябва да бъде актуализирана, залагайки се на идеята за обучение през целия живот. 

Експертът подчерта, че вече са небелязани краткосрочни мерки, за които още днес ще започне засилен контрол.  От днес започва засилен контрол за използване на колани на задната седалка на автомобила, както и използване на специални детски столчета, обяви той. Това са мерки, които веднага ще дадат резултати, смята съветникът на премиера по пътна безопасност.

За пълна нетолерантност към наглите шофьори и към тези, които съзнателно се качват зад волана след употреба на алкохол, призова още Димитър Илиев. Той допълни, че лошите пътища в страната също са причина за множество инциденти.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам