Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Страните членки заедно ще закупуват природен газ

Европейската комисия предложи днес правила, позволяващи на страните членки съвместно да закупуват природен газ за стратегическите си резерви. Плановете би трябвало също така да засилят съхраняването на газ и да включат в енергинния микс повече нисковъглеродни газове, предаде Ройтерс.

Няколко членки на ЕС, сред които Испания, Гърция и Румъния, призоваха за съвместни покупки, като според тях подобен инструмент би подобрил снабдяването си синьо гориво.Цените на природния газ скочиха до рекордни максимуми през последните месеци под влиянието на редица фактори, включително силно търсене и по-слаб от очакваното износ от Русия.

Европейската комисия отговори, предлагайки система, при която операторите на газопреносните мрежи на страните членки ще могат да закупуват съвместно сратегически газови резерви. Тези количества ще могат да бъдат използвани при извънредни ситуации на тежък недостиг.

Участието ще бъде доброволно и страните първо ще трябва да уведомят Еврокомисията, споделяйки детайли за плановете си, включително количествата, които възнамеряват да купят, оперативните процедури за активиране на снабдяването в извънредни ситуации и очакваните разходи и ползи.

Страните членки освен това ще трябва да включат системата за съхранение в регионалните оценки за рисковете пред газоснабдяването, включително евентуална чуждестранна собственост върху инфраструктурата за съхранение на природен газ, предвижда предложението на ЕК.

Ако бъдат установени рискове, страните трябва да обмислят мерки като задължаване на компаниите оператори да купуват стратегически запаси. Според испанския вицепремиер Тереса Рибера съвместните покупки могат да помогнат за получаване на по-добри условия на световните газови пазари от индивидуалното закупуване на синьо гориво.

Представители на някои други страни от ЕС посочиха, че не очакват правителствата им да се включат в подобна схема. Според ЕК нивото на запълненост на подземните газови хранилища в ЕС е 62 процента от капацитета им, което е с 12 процентни пункта под нормалното равнище.

Още от Built.bg:  Преди европейските избори: Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам