Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Страните от ЕС с окончателно споразумение за мащабна реформа на пазара на въглеродни емисии

nuclear power energy current 4021418

Страните от Европейския съюз днес постигнаха окончателно споразумение за най-мащабната досега реформа на пазара на въглеродни емисии, предаде Ройтерс.

Първата глобална системата за търговия с въглеродни емисии действа от 2005 г. насам. Тя предвижда компаниите, управляващи заводи и други предприятия, които замърсяват околната среда, да купуват специални “разрешителни” (въглеродни квоти), когато отделят въглероден диоксид при производствената си дейност. Благодарение на тази система емисиите от вредни газове, които се отделят в атмосферата при тези производства, намаляха с 43 на сто.

Промените, приети от ЕС, предвиждат поскъпване на “разрешителните”, купувани от фирмите, които замърсяват околната среда.  Предвижда се и, за първи път в световната практика, от 2026 г. да бъдат налагани допълнителни такси върху вноса в ЕС на стоки, при чието производство се отделят много вредни емисии от въглероден диоксид.

Страните от ЕС одобриха предварителното споразумение, което беше постигнато през миналата година между Евросъюза и Европейския парламент. То предвижда реформа на пазара на въглеродни квоти, чиято цел е до 2030 г. да бъдат намалени с 62 на сто емисиите от вредни газове спрямо нивата им от 2005 г. Решението на държавите от Евросъюза да одобрят тази договореност означава, че тя ще се превърне в директива, чийто разпоредби са задължителни за страните от ЕС, отбелязва Ройтерс.

Реформата, която е основен “инструмент” на ЕС за намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид, е подкрепена от 23 от 27-те страни, които са част от Европейския съюз. България и Белгия са гласували с “въздържал се”, а Полша и Унгария са се обявили против въвеждането й, пише Ройтерс. През миналата седмица споразумението беше одобрено от Европейския парламент.

Още от Built.bg:  Инж. Стефан Чайков: Пътните строители очакват от властта да запази приоритетите в изграждането на инфраструктурните обекти

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам