Бюлетин

Сътресения, предизвикани от войната, ще повлекат надолу азиатските икономики, прогнозира Световната банка

Прекъсвания в доставките на стоки, финансови трудности и по-високи цени са сред последиците от войната в Украйна, която ще забави икономиките в Азия през идните месеци. Това се посочва в доклад на Световната банка, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Авторите на доклада очакват по-бавен растеж и все по-голяма бедност в Азиатско-тихоокеанския регион тази година, тъй като множество проблеми увеличават затрудненията за хората и бизнеса.

Очаква се растежът за региона да е 5 на сто, което е спад спрямо първоначална прогноза за 5,4 на сто. Най-лошият сценарий предвижда растежът да се понижи до 4 на сто, сочи докладът. Регионът е регистрирал увеличение до 7,2 на сто през 2021 г., след като много икономики са отчели спад с началото на пандемията.

Световната банка прогнозира, че Китай, най-голямата икономика в региона, ще нарасне с годишен темп от 5 на сто, което е по-бавно от регистрирания растеж от 8,1 на сто през 2021 г.

Руската инвазия в Украйна е спомогнала за увеличение на сцените на петрола, газа и други стоки, което е намалило покупателната способност и е натоварило бизнеса и правителствата, вече борещи се с необикновено високите равнища на дълга заради пандемията, отчита Световната банка в доклада.

Финансовата институция за развитие (DFI), известна и като банка за развитие, призовава правителствата да вдигнат ограниченията върху търговията и услугите и да спрат субсидиите за изкопаеми горива. Така те ще стимулират въвеждането на технологии за “зелена енергия”.

Докладът очертава три основни потенциални удара върху региона: войната, променящата се парична политика в САЩ и някои други страни, както и забавянето в Китай.

Още от Built.bg:  Британският премиер Риши Сунак съобщи за първата среща на високо равнище за изкуствения интелект
Шанхай, снимка: AP

Докато по-високите лихви имат смисъл за “охлаждането” на американската икономика и обуздаване на инфлацията, по-голямата част от Азия изостава във възстановяването от пандемията. Страни като Малайзия могат да пострадат от изтичане на валута и други финансови последствия от тези променящи се политики, според доклада.

Междувременно китайската икономика, която и без това вече отчита забавяне, може да покаже допълнителни колебания заради новите локдауни, дължащи се на скока в новите случаи на Ковид-19 като например наложения в Шанхай, най-многолюдният град в страната.

Тези сътресения вероятно ще увеличат съществуващите трудности след Ковид-19, сочи докладът. Доходите на 8 милиона домакинства, които изпаднаха в бедност по време на пандемията, ще се свият допълнително на фона на покачващите се цени.

Регионалните икономики са се справили по-добре при разпространението на варианта Делта на коронавируса през 2021 г., отколкото през първите месеци на пандемията през 2020 г. Това се дължи основно на факта, че са били наложени по-малко ограничения, а широкоразпространената ваксинация е спомогнала за по-лекото прекарване на вируса. Средно страните с 1 процентен пункт по-високо равнище на ваксиниране са имали по-висок растеж, отчита докладът.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам