Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Строго секретено” в енергетиката: Сделка или не?

Упpaвлявaщите в парламентарната енергийна комисия закриха заседанието си за сделките през уикенда с газ. Фирмите, които купиха газ на държавната борса в петък от излишъка на “Булгаргаз” останаха засекретени. 

Пред журналисти пpeди извънpeднoто зaĸpитo зaceдaниe нa eнepгийнaтa ĸoмиcия новият диpeĸтop нa „Бyлгapгaз“ Людмил Йoцoв заяви, че продадените през газовия хъб “Балкан” количества в петък, 4 февруари, са били за общо 34 700 мегаватчаса като само 300 от тях са изтъргувани на платформата за самия ден, а останалите на продукта уикенд и ден напред. Една от фирмите, закупили количества е била бивш работодател на Йоцов.

Запитан дали сред купувачите е компания, за която е работил, той отговори:

„Казах – да, но не за значителни количества, а минимални. Не е конфликт на интереси, защо да е конфликт на интереси, това е анонимен сегмент. Единственото, което мога да направя, за да не търгувам с тази компания, е да забраня търговията с нея  – „Булгаргаз“ въобще да не търгува с нея“.

На заседанието ДAHC е изнecла и  дeтaйлни дaнни oĸoлo пpoдaжбaтa нa 37 400 мeгaвaтa eнepгия зa Pyмъния, нo тe ocтaвaт cĸpити зa oбщecтвoтo.

Людмил Йоцов каза пред журналисти, че по-малко от 3 процента от подземното газово хранилище в Чирен са били продадени от “Булгаргаз” на 4 февруари.

Според Йоцов събота и неделя част от стопанските предприятия не работят, освен това тогава е било топло времето и битовите потребители и топлофикациите използват по-малко природен газ за отопление. Затова са били продадени тези количества.

 

Радослав Рибарски, Снимка: БТА

“Булгаргаз” не е сключвал сделка за 3 секунди на 4 февруари. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски след края на закритото заседание на комисията. По думите му сделките са сключени с няколко участника и количествата природен газ, които са продадени тогава, са разнородни.

Още от Built.bg:  Румъния открива модерен терминал на летището в Тимишоара

Рибарски добави, че интересът на продавача е защитен и “Булгаргаз” не е ощетен от реализираните сделки. Ако тези сделки не са били реализирани, количествата е трябвало да бъдат изтъргувани на нива около 138 лева. Сделките, които са били реализирани от “Булгаргаз” в петък, са най-различни и нито една цена не е под 138 лева. Реално по всяка една от сделките са реализирани печалби, уточни Рибарски.

Людмил Йоцов, снимка: БТА

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” изтъкна, че дружеството не може да си промени месечната заявка, която е утвърдена от “Булгартрансгаз”. Йоцов увери, че сделките на 4 февруари няма да нарушат баланса на природен газ в страната, защото, ако сделките не са се осъществили, общественият доставчик е щял да има недовзет приход, който е щял да се прехвърли за утвърждаване на цените през другия месец.

Йоцов добави, че сделките, които са сключени на платформата “Газов хъб Балкан” в петък, са анонимни. Това са били краткосрочни продукти в сегментите “в рамките на деня”, “ден напред” и продукт “уикенд”. Въпросната 3-секундна сделка, която се коментираше от бившия енергиен министър Румен Овчаров, е била само една и не е била за компания, за която Йоцов е работил. Освен това тази сделка е била за минимални количества газ.

Заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което трябваше да се разберат какви са количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по сключените сделки от “Булгаргаз” ЕАД на 4 февруари на газовата борса, беше закрито с мотив, че ще се огласи чувствителна информация.

Снимка: БТА

На заседанието трябваше да бъдат изслушани изпълнителните директори на “Български енергиен холдинг” ЕАД, “Булгаргаз” ЕАД, “Булгартрансгаз” ЕАД, “Газов хъб Балкан” ЕАД, както и председателите на КЕВР и ДАНС. Предложението да се закрие комисията направи председателят й Радослав Рибарски.

Още от Built.bg:  След 6 месеца война: ще успее ли Израел да унищожи Хамас

Представителите на ГЕРБ – Делян Добрев, Александър Ненков, Росица Кирилова, Жечо Станков и Теменужка Петкова, му опонираха, че е редно обществото да знае на какво основание “Булгаргаз” са продали природен газ на борсата. Според Добрев няма конфиденциална информация относно това да се оповестят имената на фирмите, които са купили синьото гориво. В крайна сметка заседанието беше закрито.

На излизане от заседанието на комисията Добрев от ГЕРБ коментира, че се е оказало, че директорът на “Булгаргаз”, зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и председателят на газовата борса са нямали достъп до класифицирана информация и затова се е наложило да напуснат. В същото време те са знаели кои са фирмите, участвали в сделките на 4 февруари.

“Т.е. едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а вие, които също нямате допуск, нямате право да ги разберете”, коментира той. Затова представителите на ГЕРБ настояват тези фирми да се кажат пред българското общество. Според Добрев при търговията с електроенергия, която не е по-различна от тази с природен газ, тази информация е публична – както продавачите, така и купувачите.

Добрев съобщи, че председателят на ДАНС е казал кои са фирмите и количествата природен газ, които са купени от тези фирми и на какви цени. Той обаче не разкри тази информация, защото депутатите от комисията са подписали декларация за конфиденциалност. Добрев допълни само, че е интересно да се разбере коя сделка на каква цена е сключена.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам