Бюлетин

Строителни материали втора ръка – възможно ли е?

Автор: Екип Built.bg

Строителната индустрия е сред най-силните икономически сектори в Европейския съюз, но в същото време и създаващата най-много проблеми. Екологичният отпечатък на сектора е голям, а това е в разрез с европейската политика за намаляване на въглеродните емисии и декарбонизация. Затова строителните специалисти на континента, включително в България, търсят най-добрите и удачни варианти за повторна употреба на използваните материали и кръгово строителство.

Според изчисленията в Плана за действие за кръгова икономика на ЕК до 2050 г. светът ще потребява три пъти повече ресурси, а отпадъците ще се увеличат със 70%. В Европа въпреки усилията количеството на генерираните отпадъци годишно възлиза на 2,5 млрд. тона, т.е. около 5 тона на глава от населението. Само 55% от този боклук се оползотворява, останалите 45% се депонират, изгарят или обезвреждат по друг начин.

Европейските институции очакват от строителния сектор да се трансформира. Този сектор съставлява 10,5% от глобалната добавена стойност на ЕС и допринася значително за заетостта, предлагайки 22 млн. работни места.

От екологична гледна точка обаче въздействията му са огромни – той използва около 50% от всички добивани материали и е виновен за над 37% от общо генерираните отпадъци, показват данните на Евростат.

Само у нас секторът генерира около 3 млн. тона строителни отпадъци, според доц. Румяна Захариева от УАСГ. 1/3 от тях идват от бита при ремонти и домашни дейности, но по-голямата част са дело на строителните фирми.

“97% от строителните отпадъци могат да бъдат оползотворени. С рециклирането им можем значително да подобрим екологичния отпечатък на целия сектор”, смята тя.

Данните показват още, че сектор ‘Пътища’ образува най-много строителни отпадъци у нас, но и оползотворява най-много. А гипсокартонът, минералната вата, стъклото, битумните материали са материалите, които най-трудно подлежат на рециклиране.

Още от Built.bg:  Западният печат коментира започващото посещение на Зеленски в Ню Йорк и Вашингтон и войната в Украйна

Според доц. Захариева, ако например в цимента се влагат между 30-40% рециклирани строителни материали, това ще намали екологичното въздействие на строителния сектор наполовина. А крайно време е у нас да заработят повече инсталации за производство на материали от строителни отпадъци, защото могат да се използват в много направления.

Такъв тип мобилна инсталация за рециклиране е планирана за изграждане от най-голямата строителна компания у нас – “Главболгарстрой Холдинг” АД, в партньорство с останалите водещи европейски организации от консорциума на проект „MOBICCON-PRO“.

Проектът е насочен към разработки в сферата на кръговата икономика в строителството и има за цел да предложи решения за иновации на бъдещето. Инициативата е финансирана от най-голямата изследователска програма на ниво ЕС – „Хоризонт Европа“.

MOBICCON-PRO има амбициозната цел да бъде конкретно решение на предизвикателствата пред строителния сектор по отношение на екологичните цели на Европа.

„Фокусираме се върху предлагането на компактни и мобилни технологични решения, които да има реален ефект и да доведат до поредица от последващи подобни решения, мултиплицирани в региона на Югоизточна Европа – както на национално, така и на регионално ниво“, разказва Пламена Ненкова от ГБС.

Идеята е да се обхване целият процес по управление на строителните отпадъци – от одита преди разрушаване, през самото разрушаване, преработката и рециклирането, до производството на висококачествени продукти и материали.

Накратко – цялостно решение за отпадъците от третирането им до това да се превърнат в реални материали и да се върнат обратно в строителния процес и на пазара. Предстои да се пусне и онлайн електронна платформа, на която да бъдат качвани и предлагани продуктите, когато инсталацията заработи оперативно.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева призова страните от Г-20 да изпълнят обещанието за финансиране на борбата с климатичните промени

В момента се разработва прототип на конкретни технологии, които ще бъдат тествани в реална среда  и на базата на тези изпитвания технологиите допълнително ще се усъвършенстват.

„Друг основен елемент на проекта е селективното разрушаване и производството на нови, иновативни продукти“, споделя Ненкова.

Срокът на изпълнение на проекта е 5 години – стартирал е декември 2022 г. и се очаква да приключи в края на 2027 г. Общият бюджет е 26 млн. лева, от които 19 млн. са грантово финансиране.

Четири страни-членки на ЕС работят заедно по иновацията – Дания, Франция, Белгия и България,  като нашата страна е водещата, а ГБС е координатор. Партньор е и  Сърбия с община Пирот, където инсталацията ще бъде преместена и тествана в края на проекта.

Самоков, Монтана, Сливница и Костинброд са сред избраните у нас общини, в една от които пробно ще заработи оборудването.

„Нашата цел е през инсталацията на година да преминават 55 000 тона отпадъци, от които да се произвеждат 49 500 тона висококачествени вторични продукти и материали“, обяснява Ненкова.

Акцентът е селективното разрушаване, за да може по един икономически аргументиран начин да се произвеждат продукти. Инсталацията е мобилна, така че може да се мести за определени периоди там, където има нужда по различните общини, включително на големи строителни обекти.

Част от оборудването за мобилната инсталация вече е налично, но предстои закупуването и на допълнително, както и изработването на прототип на конусна трошачка за осигуряване процеса на „мелене“.

На терен ще се случва предварително трошене, скрининг, магнитна сепарация, пречистване, вторично раздробяване, сушене и смилане. От всичко това ще се създава рециклиран/нов продукт/, който отново да влезе в обращение в строителството.

Още от Built.bg:  Кои са новите обекти включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Консорциумът, ангажиран с проекта ще предложи и законодателни промени, които да насърчават ползването на рециклирани материали.

Проектът беше представен на конференцията „Иновативни решения за кръгово строителство“ в УАСГ, където беше обявено официално и създаването на териториален кръгов център за Югоизточна Европа. Идеята му е да бъде виртуална и физическа платформа за обмен на знания.

В момента е във виртуалното пространство, но предстои да се изгради административен център, който ще се намира на площадката, където първоначално ще бъде установена инсталацията за рециклиране.

Той трябва да опосредства електронната платформа за търговия, където ще се представя актуална информация за наличните рециклирани продукти и материали, които да достигнат до пазара и да влязат в строителния процес.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам