Бюлетин

Строителният бум в Австрия остана в миналото

Man Worker Construction Building  - 3345557 / Pixabay

Строителният бум в Австрия вече е отминал, пише днес ежедневникът “Стандард”, позовавайки се на австрийската осведомителна агенция АПА.

След рекордната 2021 г. тази година строителният пазар е в стагнация, констатира Австрийският институт за икономически изследвания. За 2023 година се предвижда спад от 2-3 процента. Като причина се изтъкват инфлацията, високите строителни разходи, проблемите с доставките, а в частното жилищно строителство – преди всичко новите правила, въведени от банките при отпускане на жилищни кредити.

“Идеята за регулиране на отпускането на кредити има смисъл. Така домакинствата се предпазват от изпадане в непосилна задлъжнялост”, посочва в интервю експертът на Австрийския институт за икономически изследвания Михаел Клиен“. Но мярката идва в крайно неподходящ момент.

“Нарастването на цените на пазара за недвижими имоти продължава повече от десет години. Първото предупреждение от страна на ЕС дойде през 2016 година, регулацията – през 2022“, отбелязва експертът на австрийския институт. Това значително променя рамковите условия. Вече стагнират и цените на недвижимите имоти, за което значение имат и повишаващите се лихвени проценти. Затова е необходимо да се прецени още веднъж дали моментът на регулирането е избран правилно и дали това няма да предизвика колебания и всъщност да застраши стабилността, разсъждава Клиен.

Според влезлите в сила от 1 август правила за отпускане на жилищни кредити купувачите трябва да представят най-малко 20 процента от цената под формата на личен капитал и месечната вноска не бива да надвишава 40 процента от нетните доходи на домакинството, като периодът за погасяване на кредита е максимум 35 години. Допустимо е кредитната институция да прави изключения, които представляват максимум 20 процента от всички отпуснати кредити.

Що се отнася до строителния бранш, от анализ на австрийското подразделение на “Уникредит банк” (UniCredit Bank Austria) става ясно, че през 2022 година той ще загуби процентно ръст в сравнение с 2021, но ще приключи годината с голям номинален плюс. Силни импулси на растеж се очакват и в идните години в сферата на саниране на високото строителство и в гражданското инженерство. От месеци се сключват по-малко договори за нови жилищни и стопански обекти в сравнение с договорите за модернизации и допълнително оборудване на съществуващи сгради, от две години намалява броят на строителните разрешения, издавани за ново жилищно строителство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам