Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителният сектор в Германия през ноември се свива, във Великобритания расте

Cranes To Build Construction Site  - analogicus / Pixabay

Активността в германския строителен сектор се е влошила през ноември с рекордни за последните близо две години темпове заради резкия спад в жилищното стройтелство, показва най-новото проучване на “Стандард енд Пуърс глоубъл” (S&P Global), съобщи ДПА.

Сегментът на жилищните имоти е отбелязал най-рязкото намаление на активността си от февруари 2012 г. Спадът в строителните дейности пък е бил най-голям за последните 21 месеца.

Междувременно търговският сектор е регистрирал забавяне на спада си, отбелязвайки най-слабото си свиване от осем месеца насам.

Construction Building Skyscraper - Nicholas_Demetriades / Pixabay

Намаляването на търсене на строителни дейности през ноември се дължи предимно на високите цени, нарастващите лихвени проценти и колебанието сред клиентите, обясняват експертите.

Новите поръчки за строителните компании, намаляха с втория най-бърз темп от повече от две години и половина.

Влошаването на строителната активност и по-малкото нови работни места накараха германските строителни компании да съкратят служители през ноември. В същото време заетостта в Германия е намаляла за осми пореден месец, макар и с малко.

Веригите за доставки в строителния сектор бяха облекчени до известна степен в резултат на по-ниското търсене на строителни материали и продукти.

Същевременно инфлацията на цените на суровините e останала висока през ноември заради високите разходи за енергия и нарастващите цени за промишлеността. Производствените цени също са нарастнали по-бавно през ноември.

По-голямата част от германските строителни фирми остават песимистично настроени относно очакваното си развитие през идните 12 месеца.

На този фон, британският строителен сектор расте за трети пореден месец през ноември, но е налице ново забавяне на фона на пониженото търсене и по-слабото желание на клиентите да поемат риск, съобщи ДПА.

Още от Built.bg:  Ще разберем ли кой е създателят на биткойна?

Повишените лихви и опасенията за икономическите перспективи подкопават доверието наред с явните сигнали, че британската икономика вече е в рецесия.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителния сектор е бил 50,4 пункта спрямо 53,2 пункта през октомври, което е най-слабото представяне от април. Това се посочва в данните на Института за  покупки и снабдяване “Чартърд” (CIPS) и “Стандард енд Пуърс глоубъл” (S&P Global). Стойности над 50 пункта свидетелстват за растеж.

Man Worker Construction Building - 3345557 / Pixabay

В същото време гражданското строителство е намаляло за пети пореден месец, тъй като липсват нови проекти, които да заменят вече завършените.

Междувременно жилищното строителство е в застой, слагайки край на тримесечен период на слаб растеж, тъй като високите лихви и пониженото потребителско доверие блокират дейността в сектора. Проучването показва умерен растеж при новите заявки в строителния сектор.

Въпреки това растежът е бил по-слаб от средния през първата половина на годината заради по-лошите икономически условия.

Въпреки че заетостта е продължила да нараства, темпът на създаване на работни места се е понижил до най-ниското си равнище от февруари 2021 г. Компаниите са били по-предпазливи във връзка с покачващата се инфлация и по-слабия растеж.

Доверието в британския строителен сектор е било на най-ниското си равнище от май 2020 г. Участниците в проучването са обезпокоени от рисковете от рецесия, по-високите лихви и влошените перспективи на жилищния пазар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам