Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителното производство във Великобритания отбелязва спад

Бързото възстановяване на британската икономика в началото на 2024 г. спря през април, водено от резкия спад на промишленото и строителното производство, предаде Ройтерс.

Строителната продукция намалява с 1,4 на сто в трети пореден месечен спад.

Великобритания постигна умерен растеж през първите три месеца на годината, което доведе до излизане от плитката рецесия през първото тримесечие.

Но брутният вътрешен продукт на страната остана без промяна през април след ръст от 0,4 на сто на месечна база през март, съобщи Националната статистическа служба.

Тримесечният ръст, отчетен миналия месец, подхрани залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на “Банк ъф Ингланд” (Bank of England) през юни, но пазарните очаквания се промениха значително оттогава.

Банката трябва да вземе решение за следващите стъпки от паричната си политика на 20 юни. Търговците виждат малък шанс за обявяване на намаление на лихвените проценти този месец, очаквайки това да се случи през август или септември.

Данните за пазара на труда показаха, че безработицата във Великобритания неочаквано се е повишила до най-високото си ниво от две години и половина, докато растежът на заплатите от 6 на сто е по-висок от очакваното.

Рейчъл Рийвс, която може да стане министър на финансите, ако опозиционната Лейбъристка партия спечели изборите, се опита да използва данните, за да атакува едно от основните послания на Сунак в предизборната кампания.

“Риши Сунак твърди, че сме се обърнали посоката, но икономиката е в застой и няма растеж”, каза тя веднага след публикуването на данните.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам