Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителство на язовир заплашва мястото за отдих на Буда

Снимка: AP

Луанг Прабанг – обект, включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е застрашен от проект за изграждането на язовир по поречието на река Меконг, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: AP

Лаос не разполага с известните плажове на съседните си държави, харесвани от туристите, но пък разчита на девствената красота на своите планини и реки, както и на историческите си забележителности, за да привлича посетители.

Перлата в короната е Луанг Прабанг, където според легендата Буда някога е отдъхвал по време на пътуванията си.

Снимка: AP 

Проектът за изграждане на язовир на стойност няколко милиарда щатски долара по поречието на река Меконг предизвиква опасения, че Луанг Прабанг може да загуби статута си на град на ЮНЕСКО, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимки: AP 

Това повдига и други въпроси за последствията от амбициозните планове на правителството за изграждане на много язовири по реката, която е жизненоважна за Югоизточна Азия.

Снимки: AP 

“Когато язовирът в Луанг Прабанг бъде завършен, а той вече е в процес на изграждане, реката ще се превърне в мъртво тяло”, казва Брайън Ейлър, директор на Програмата за Югоизточна Азия на базирания във Вашингтон център “Стимсън”.

Снимка: AP 

Освен това язовирът се изгражда в близост до активна разломна линия и въпреки че проучванията на проекта показват, че може да издържи на земетресение, местните жители са притеснени, съобщава Асошиейтед прес.

Снимка: AP

Луанг Прабанг все още не е смятан за застрашен обект от ЮНЕСКО, но базираната в Париж организация е изразила редица опасения, сред които такива за опазването на историческите сгради и въздействието на проекта за язовир върху защитените влажни зони и речните брегове на града, отбелязва Асошиейтед прес. ЮНЕСКО очаква доклад от Лаос.

Още от Built.bg:  Денят на Освобождението
Снимка: AP 

“Проучвания, проведени от властите, все още не са установили дали проектът може да има отрицателно въздействие”, заявиха от организацията в отговор на въпроси, изпратени по електронната поща от Асошиейтед прес.

Снимка: AP 

Темата ще бъде обсъдена от ЮНЕСКО през юли по време на среща в Делхи, но междувременно строителството на язовира продължава.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам