Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителство от бъдещето: Рециклиране на строителни материали и енергийно – спестяваща пяна

Два проекта, които описват накъде върви строителният бранш и какви иновации можем да очакваме в бъдеще представиха от “Главболгарстрой Холдинг” на Strategic Leadership Forum 2022. Компанията, която е сред 30-те най – големи холдингови структури в страната и с над 50-годишна история, разкри че работи по иновативна система за производство на строителни материали, както и върху разработването на усъвършенствана строителна пяна, с по-добри качества и параметри от сегашните.

Първият проект е с изпълнение за срок от 5 години (2022 – 2027г.) и е на стойност 26 млн. лева като 18,7 млн. лева са грантово финансиране. Той е съвместно с четири страни от ЕС – това са Белгия, Дания, Франция и България, както и Сърбия. Проектът е за изграждане на мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани вторични продукти и материали. Това трябва да създаде за първи път у нас реален пазар за рециклирани строителни материали.

Идеята е да се създаде териториален клъстърен център. В рамките на него ще се изгради виртуална и физическа платформа за обмен на знания, идеи и работа в мрежа. Той ще обедини академичните среди, публичните власти, индустрията, иноваторската общност, неправителствения и граждански сектор. Заедно с центъра ще заработи електронна платформа за търговия с рециклирани материали.

Изграждането на мобилна пилотна инсталация за производство на рециклирани материали включва строежа на площадка. На нея ще се извършва предварително трошене, скрининг, магнитна сепарация, почистване чрез флотация, вторично раздробяване, сушене и фино смилане. Иновацията ще бъде много полезна както при селективно разрушаване на сгради, така и при последващата нужда от оползотворяване на отпадъците.

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

Ще се получават три вида продукт – вторичен, от дейностите по подготовка за втора употреба, като тухли за зидария, тротоарни блокове и бордюри и демонтирани изолационни материали; нови рециклирани продукти като трошен камък, инертни материали и иновативни циментови материали; и нови композитни материали с рециклирано съдържание като бетон, разтвори и зидарски елементи.

Другият проект на ГБС, който се финансира по програма „Хоризонт“, предлага иновативна пяна с по-добри параметри и по-енергоспестяваща от досегашните. Построени са три демо къщи у нас, на които изолационният материал ще се тества през следващите месеци.

Очаква се пяната да има 25% по-добър изолационен капацитет от съществуващите, както и поне 10% по-висок капацитет за съхранение на енергия. Другио предимство трябва да бъде очакваната висока водо и въздухопроницаемост – между 10 и 25% от наложените на пазара продукти. Концепцията е насочена към нежилищните сгради, но в бъдеще се очаква да се реализира и в жилищното строителство.

Двата бяха проекта представи Пламена Ненкова, ръководител на направление „Международно сътрудничество и бизнес развитие“ в “Главболгарстрой Холдинг” АД. Ето какво още разказа тя за строителството на бъдещето пред Built.bg:

Пламена Ненкова, ръководител на направление „Международно сътрудничество и бизнес развитие“ в “Главболгарстрой Холдинг” АД

Така ли изглежда  бъдещето на строителството – кръгов модел, кръгова икономика, оползотворяване, рециклиране?

Това е огромна и изключително важна тема, по която работим заедно с колегите ни тук и представителния ни офис в Брюксел. Темата трябва да бъде в дневния ред особено на България и Югоизточна Европа. Определено това е бъдещето. И ние смятаме, че то е именно в ползването на мобилни компактни съоръжения за производство на висок клас вторични материали, които да бъдат предложени на пазара.

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

Така на практика постепенно да се изгради един конкурентен и ликвиден пазар на вторични продукти и материали. Със създаването на последния компаниите ще започнат да виждат смисъл в това да инвестират в подобни решения, които да се наложат не само в България, но и в региона на Югоизточна Европа, тъй като реалността при нас не е така позитивна, каквито са данните в Западна Европа.

Имате ли вече конкретни проекти, по които работите?

Имаме такъв проект, който наскоро стартирахме. Той на практика предвижда изграждането именно на такова мобилно съоръжение за производство на висок клас строителни материали и продукти. Този проект се финансира по програма Хоризонт Европа, голяма част от финансирането е грантово, но също има сериозно участие от страна на Главболгарстрой като инвестиция.

Проектът е с дълъг период на изпълнение – 5 години. Включва 10 организации, много университети, научно-изследователски организации, Европейската строителна федерация също е наш партньор, както и четири български общини, които подкрепят проекта и община Пирот в Сърбия.

Става въпрос за идеи, насочени към бъдещето или вече говорим за реализация?

Това не са неща от бъдещето. Има действия в тази посока, но е необходимо много повече усилия да бъдат положени в тази посока. И точно това е целта на нашия проект – да създадем рамката, в която подобен тип действия да бъдат бизнес оправдани и реално ще работим за намирането на зелени решения, които ще бъдат от полза не само за развитието на сектора, но всъщност ще допринесат за бъдещите ни поколения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам