Бюлетин

Студен душ за импозантните унгарски минерални бани

Сншмка: danubiushotelgellert.hu

Унгарските минерални бани, които са визитна картичка на страната, но са твърде енергоемки, се борят да се задържат на повърхността на фона на повишените разходи за електроенергия и мрачната икономическа перспектива, информира Франс прес.

Цял свят познава пастелните сгради с архитектура в стил “Бел епок” или “Ар нуво”, които обграждат басейните, където шахматистите играят партии с шапки за баня, обгърнати от водна пара.

Функционирането на тези митични сгради “ще струва със 170 на сто повече през 2023 година спрямо миналата година”, предупреждава Едит Рефи, говорителка на “Будапест спас” (Budapest Spas) , компанията, която управлява минералните бани в унгарската столица.

“Управлението на енергийната криза е сериозно предизвикателство”, заяви тя пред АФП. За тази цел са били взети мерки за икономии (предлагане на по-малко услуги, покрити външни басейни) и увеличаване на цените на входните билети.

“Неизбежно” историческите бани, които най-често се посещават от чуждестранни клиенти, са повишили билетите си с “над 30 на сто”.

Сред тях са миришещия на сяра Сечени, обожаван от хората, които харесват нощния живот, заради лудите партита или Гелерт, превърнал се в световна икона с богатите си на калций и магнезий води и с декорaция от мозайки в тюркоазено.

Въпреки това повишение на таксите посещенията на минералните бани почти са възвърнали предпандемичните си равнища (42 милиона посетители през 2019 г.), според професионалисти в сектора.

Минералните бани в провинцията, които не са толкова популярни, са били по-засегнати от кризата. Някои от тях са били принудени да затворят врати, а една четвърт от тях е трябвало да намалят работното си време. Това предупреди Золтан Кантас, шеф на Асоциацията на унгарските бани.

Още от Built.bg:  Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

Термалната култура, развита от римляните в равнинната част на Централна Европа преди 2000 години, е била впоследствие запазена от унгарците. През 16-ти век османците са построили бани, които се използват и досега.

С почти 1300 източника на лечебна и термална вода Унгария продължава да е по-евтина спа дестинация от много други в Европа, но определено е доста впечатляваща.

В град Мишколцтаполца в североизточната част на страната, например, се намират единствените по рода си в Европа термални пещери, наподобяващи лабиринт, могат да се правят спа процедури и посетителите да се наслаждават на лечебния климат.

В Унгария се намира и най-голямото биологично активно природно термално езеро в света – в югозападния град Хевиз. То е разположено върху площ от 4,4 хектара и водата му се нагрява от геотермална енергия, която не пада под 22 градуса през зимата и може да достигне 38 градуса през лятото.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам