Бюлетин

Суецкият канал увеличава таксите си с между 5 и 10 процента

Управлението на Суецкия канал обяви, че увеличава таксите си с между 5 и 10 процента от 1 март 2022, съобщи в. “Ал Ахрам”. Решението е обосновано от нарастването на обема на световната търговия и от подобряването както на самия плавателен път, така и на предоставяните услуги.

През юни м.г. започна работа по удължаване на състоящия се от два канала участък с десет километра. Следващата фаза от плана за развитие на морската артерия предвижда разширяване и задълбочаване на 30-километрова отсечка с 40 метра.

Суецкият канал, който свързва Средиземноморско и Червено море е най-късият морски път между Азия и Европа и най-бързата възможност за пресичане от Атлантическия до Индийския океани. Това е най-дългият в света канал без шлюзове, като времето за преминаването му е между 13 и 15 часа.

Около 12 процента от световната търговия преминава през Суецкия канал, което го прави един от основните източници на чуждестранна валута за Египет. Годишните му приходи са над 5 милиарда долара.

През 2021 година общо таксите за преминаване достигнаха рекордните 6.3 милиарда долара. Миналата година морският път отбеляза и още един рекорд – най-големия нетен тонаж  в размер на 1.27 милиарда тона.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам