Бюлетин

Световната метеорологична организация: Европа се затопля по-бързо от другите континенти

Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света през последните три десетилетия и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Докладът за състоянието на климата в Европа е изготвен след едно екстремно лято. Рекордна гореща вълна “изпепели” Великобритания, алпийски ледници изчезнаха с безпрецедентна скорост, а продължителна морска гореща вълна “свари” водите на Средиземно море.

В резултат на бързото затопляне в Европа алпийските ледници са загубили 30 метра от дебелината си между 1997 и 2021 г.

Друга последица е постепенното топене на ледената покривка на Гренландия, което допринася за покачването на морското равнище с по-бързи темпове. През лятото на 2021 г. в Гренландия за първи път е регистриран дъжд в най-високата й точка – станцията Съмит.

“Европа предлага жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са защитени от въздействието на екстремни метеорологични явления”, се казва в изявлението, направено от генералния секретар на СМО Петери Таалас.

Река Дунав, Сърбия, снимка: AP

В доклада се посочва, че от 1991 г. до 2021 г. температурите в Европа са се затопляли средно с 0,5 градуса Целзий на десетилетие, докато средната стойност за света е била едва 0,2 градуса Целзий.  Миналата година екстремните метеорологични явления, влошени от климатичните промени, – главно наводнения и бури, са нанесли щети за над 50 милиарда долара в Европа.

Според учените причината Европа да се затопля по-бързо от другите континенти е свързана с факта, че голяма част от нея се намира в субарктическия и арктическия регион – най-бързо затоплящия се регион на Земята.

Още от Built.bg:  Трета група заложници беше освободена от Хамас

Говорителката на СМО Клеър Нулис обясни, че Арктика, която като цяло се затопля по-бързо от Европа, действително не се счита за пълноправен регион от организацията.

По-малкото облаци над Европа през лятото, например означават, че до континента достига повече слънчева светлина и топлина, отбелязват експертите.

Някои учени нарекоха Европа “гореща точка на топлинните вълни”. Причината е, че броят им на континента се е увеличил по-бързо, отколкото в други региони поради промени в атмосферната циркулация.

Пресъхнало крайбрежие на река По, Италия, снимка: AP

Въпреки че температурите се повишават, Европейският съюз е успял да намали емисиите на парникови газове с 31 процента между 1990 г. и 2020 г. и има за цел да намали емисиите с 55 процента до 2030 г., се посочва в доклада.

“През 2021 г. в различни част от Европа се случиха поредица от екстремни метеорологични и климатични събития. Изключително тежките наводнения, които причиниха безпрецедентен брой смъртни случаи и щети в части от Западна Европа и Централна Европа през юли, и стихийните пожари, които опустошиха Югоизточна Европа това лято, ще останат в паметта засегнатите нации и в международните архиви за климата”, казва още Петери Таалас.

Независимо от темповете на глобалното затопляне, във всички региони на Европа повишаването на температурите ще бъде по-голямо от средното за планетата, както е наблюдавано досега – явление, което предполага горещини, горски пожари, наводнени, предупреждава СМО, отбелязва Франс прес.

Докладът на метеорологичната организация беше публикуван няколко дни преди откриването на COP27, конференцията на ООН за климата, която ще бъде организирана от 6 до 18 ноември в Египет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам