Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Световната преса: Г-7 отправи ясно послание към Путин

Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. “Дейли телеграф”.

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха за “Дейли телеграф”, че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на  замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема “значителен резултат”, който ще бъде “използван” за Украйна през следващите месеци.

“Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия”, заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била “тест за света”, който Западът е издържал.

По темата “Гардиън” отбелязва, че Джо Байдън заяви, че “демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

“Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна , и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

Още от Built.bg:  България не е готова за присъединяване в еврозоната, според ЕК

В коментар по темата в. “Ню Йорк таймс” задава въпросът дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго?

Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита “Ню Йорк таймс”.

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който  Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание “Щерн”.

Президентът на САЩ Джо Байдън използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, “че няма да се предадем”, заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. “Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война”. САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си, отбелязва “Щерн”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам