Бюлетин

Световни учени ще дискутират на форум в София как е възникнал животът във Вселената

Международна конференция „Живот във Вселената“ ще събере световни учени и Нобелови лауреати на 24 октомври в София, съобщават организаторите от Action Global Communications Bulgaria.

Форумът е част от програмата за ползотворно взаимодействие между изтъкнати учени от различните научни области за разработване на най-съществения изследователски въпрос на нашето време – как е възникнал животът.

В срещата ще се включат учени от университети в Европа и САЩ, сред които Кембридж и Харвард, Канада, Израел, Чили, СУ „Климент Охридски“ и БАН, експерти от НАСА, Европейската южна обсерватория и др.

Стълбовете на Сътворението, снимка: NASA

Сред големите имена в световните научни среди, които ще участват в дискусиите, са носителят на Нобелова награда проф. Дидие Кело, от университета Кембридж – откривател на първата екзопланета, проф. Димитър Съселов от Харвард, един от лидерите на мисията „Кеплер“ на НАСА, която наблюдава над 100 000 звезди в четиригодишно търсене на екзопланети подобни на Земята. През 2003 г. Съселов открива най-отдалечената планета в нашата галактика чрез метода на пасажното търсене. Благодарение на този нов метод за засичане на далечни небесни тела астрономите са на прага на нова ера на изучаване и открития. Съселов установява и наличието на множество планети, близки по същност на планетата Земя.

В срещата ще участва и проф. Хърбърт Левин, почетен професор по физика и почетен професор по биоинженерство в бостънския Североизточен университет. Проф. Левин прилага методи от физиката за трудно решими проблеми в биологията и биомедицината като лечението на рак. Сред участниците са д-р Мария Любенова, астроном в Европейската южна обсерватория и откривател в сферата на еволюцията на галактиките и черните дупки и проф. Кейт Адамала, от университета на Минесота, САЩ, изследовател в сферата на създаването на синтетични клетки.

Още от Built.bg:  Напредък по проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй": Работи се по жп връзка с централата

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам