Бюлетин

Съветът на ЕС препоръчва България да намали зависимостта от изкопаемите горива и да повиши свързаността си със съседните газопреносни мрежи

Pinwheels Energy Electricity  - distelAPPArath / Pixabay

Автор: Николай Желязков, кореспондент на БТА в Брюксел

Съветът на ЕС представи днес три препоръки към България в областта на икономиката, сред които е намаляване на цялостната зависимост от изкопаемите горива и от техния внос чрез ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници и с разнообразяване на източниците и пътищата за доставка на газ.

Препоръчва се нашата страна да повиши свързаността си с газопреносните мрежи на съседите. България следва да положи допълнителни усилия за намаляване на търсенето на енергия чрез повишаване на енергийната ефективност в производството и при сградите. Препоръчва се да бъдат потърсени нови решения за централното отопление.

Съветът на ЕС очаква България догодина да осигури растеж на национално финансираните първични текущи разходи при цялостна неутрална фискална политика, като предвиди продължаване на временната и целенасочената подкрепа за домакинствата и дружествата, уязвими най-много от ръста на цените на енергията, както и за украинските бежанци. Препоръчва се нашата страна да има готовност да измени текущите разходи според събитията.

От нашата страна се очаква повишаване на бюджетните разходи за “зеления” и цифровия преход, и за енергийната сигурност, като се предвидят възможностите за финансиране от ЕС. След 2023 г. се препоръчва България да води фискална политика, насочена към постигане на разумни средносрочни позиции.

Последната препоръка е нашата страна да продължи изпълнението на плана за икономическо възстановяване. От България се очаква също да представи необходимите данни за разходите по политиката на сближаване до 2027 г., за да завършат преговорите с Европейската комисия.

В съобщението се уточнява, че се предвижда препоръките да бъдат утвърдени от Европейския съвет следващата седмица.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам