Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Съветът на ЕС прие разширен пакет от санкции срещу Русия

European Union European Parliament  - Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

“Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата”, каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “републики”.

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в  действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Още от Built.bg:  При 100% обработени протоколи: Седем партии влизат в новия парламент

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам