Бюлетин

Съветът на ЕС ще гласува предложенията за приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и гласува днес две предложения за разширяване на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието.

Решението се очаква в обедните часове. За утвърждаване на решение в Съвета на ЕС трябва да няма гласове “против”. На заседанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Снимка: ЕС

Европейската комисия призова по-рано тази година многократно трите държави да бъдат приети в Шенген без отлагане. Европейският парламент гласува нов призив за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки. В последните месеци ЕК ръководи две допълнителни проверки за готовността на България и Румъния по покана на властите в София и Букурещ. България и Румъния се представиха на тези проверки блестящо, заяви пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви пред журналисти в Тирана тази седмица, че Хага не казва “не”, а “не още” за приемането на България и Румъния. Междувременно представители на Австрия заявиха, че не подкрепят присъединяването на нашата и на румънската страна.

Ако днешните предложения не бъдат одобрени, възможно е въпросът да бъде отнесен до заседанието на Европейския съвет на 15 декември.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам