Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Съветът на ЕС ще обсъди дейностите, свързани с Шенгенското пространство в следващите 12 месеца

Вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъдят на днешното си заседание в Люксембург дейностите, свързани с Шенгенското пространство в следващите 12 месеца. Това сочи дневният ред за заседанието на Съвета на ЕС.

Ще бъде разгледан последният доклад на Европейската комисия за Шенген, в който бе изразена подкрепа за приемането на България и Румъния в европейското пространство без гранични проверки до края на годината. Министрите ще обсъдят цялостното състояние на Шенгенското пространство и приложението на безвизовите режими, свързани с равнището на незаконна миграция.

Според дневния ред България и Румъния ще представят данни за изпълнението на проекти в областта на убежището, връщанията на незаконно пристигнали в ЕС мигранти и управлението на границите. Министрите ще обсъдят също предложените от Европейската комисия промени в правилата за миграцията и за предоставянето на убежище, според които се установява обща процедура за предоставяне и отнемане на международна закрила. Предложените правила предвиждат въвеждане на процедура на външните граници на ЕС за оценка на основателността и допустимостта на заявленията за закрила.

Предвидени са също промени на правилата коя държава от ЕС е отговорна за разглеждането на молба за убежище. ЕК предлага да се въведе “задължителна съпричастност” при финансирането на разходите, свързани с пребиваването на мигрантите. Според комисията е необходимо търсещите убежище да подават молба за закрила там, където са влезли в ЕС.

Утре министрите на правосъдието от ЕС ще обсъдят проектозакон срещу съдебните дела, насочени към ограничаване на работата на медиите и обществените организации. Те ще разискват също проектозакон за борба с насилието над жени и домашното насилие, основан на Истанбулската конвенция.

Още от Built.bg:  МРРБ: Инфраструктурата на 29 общини ще бъде обновена с над 122 млн. лв. от държавния бюджет

В дневния ред е включен също обмен на мнения по въпроса за мерките срещу опитите за заобикаляне на наложените от ЕС санкции, свързани с войната в Украйна. Участниците в заседанието ще бъдат запознати с данни за работата на Европейската прокуратура.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам