Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SWIFT: Това ли е ефикасното оръжие за санкциониране на Москва?

САЩ и европейските страни все още се въздържат да използват ключова финансова наказателна мярка, решавайки засега да не изключват Русия от системата SWIFT, която има доминиращо значение за световните финансови трансакции, отбелязва Асошиейтед прес.    

Руската инвазия в Украйна предизвика вълна от нови санкции, които имат за цел да изолират, накажат и засегнат икономически Русия в дългосрочен план. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви ограничения върху износа за Русия и санкции срещу руски банки и контролирани от държавата компании.

Той зави, че изключването на Русия от международната банкова мрежа SWIFT остава “опция”, след като Киев поиска Москва да бъде извадена от този дискретен механизъм, който обаче има основно значение за международни банкови разплащания, предаде Франс прес.

На въпрос на журналисти Байдън отговори, че решението да се прибегне до такава възможност в момента не представлява споделена позиция с Европейския съюз. Той все пак увери, че новите санкции имат също толкова силно въздействие, и дори по-силно.

Според френския министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс, опцията за отрязване на Русия от SWIFT остава “последна мярка”, обобщава БТА.

Но какво би станало, ако западните страни в крайна сметка се решат да прибягнат до оръжието SWIFT, за да санкционират Москва след инвазията в Украйна?

Какво представлява SWIFT? 

SWIFT е една от най-големите мрежи за междубанкови и финансови комуникации, основана през 1973 година. Едноименното дружество – Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация  (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – е базирано в Брюксел.

Дружеството не е листвано на борсата и е организирано под формата на кооператив от банки, като се представя за неутрално.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

То е в основата на BIC-кода, който позволява да се идентифицира дадена банка чрез уникален код от 8 до 10 знака, отразяващи името на банката, страната, в която е централата й, местонахождението й, както и офиса, обработил платежното нареждане.

За какво служи SWIFT?

Създадена, за да замени остарялата технология на телекса, групата осъществява няколко задачи: транзит на платежни нареждания между банки, нареждания за трансфер на средства на клиентелата на банките, нареждания за покупка и продажба на финансови активи и т.н.

Всичко това се извършва чрез стандартизирани послания, позволяващи бърза, конфиденциална и евтина комуникация между финансовите учреждения.

Дружеството изтъква на сайта си своята надеждност и твърди, че се ползва от над 11 000 банкови организации и мениджъри на активи, пазарни инфраструктури и компании в над 200 страни.

Ролята на SWIFT излиза извън рамките на финансовата сфера: по силата на споразумение от средата на 2010 година между САЩ и ЕС официално американските служби от финансовото министерство могат да имат достъп до европейски банкови данни посредством тази мрежа в името на борбата с тероризма.

Какво представлява SWIFT в Русия?

Според сайта на националната асоциация Россуифт (Rosswift), Русия е втората страна след САЩ по брой ползватели с около 300 банки и руски институции, участващи в системата.

Над половината руски кредитни организации са представени в SWIFT, уточнява асоциацията.

Москва обаче създава собствени финансови инфраструктури, било за разплащания (карти “Мир”, замислени като еквивалент на “Виза” (Visa) и “Мастъркард (Mastercard), рейтинговата агенция “Акра”, или руската система за трансфери SPFS.

Има ли прецеденти?

През ноември 2019 година в рамките на санкциите на САЩ срещу Иран, SWIFT беше спрял временно достъпа на някои ирански банки до неговата мрежа.

Още от Built.bg:  758 жилища в 11 многофамилни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

Тогавашният министър на финансите Стивън Мнучин беше обещал дружеството да бъде подложено на американски санкции, ако предоставя услуги за финансова комуникация на някои ирански финансови институции.

Макар и подвластен само на белгийския регулатор, SWIFT се подчини само за няколко дни, определяйки мярката като достойна за съжаление, но съответстваща на интереса за стабилност и цялост на световната финансова система като цяло.

Преди това Иран беше изключен от системата SWIFT от 2012 до 2016 година.

Надеждна заплаха ли е това?

Тактически ползите и вредите са спорни, според директора на института “Брюгел” Гунтрам Волф.

Да се прекъсне достъпът на дадена банка до системата SWIFT означава да й се забрани да получава или издава платежни нареждания чрез този канал. Косвено това означава и да се забрани на чуждестранни учреждения да извършват трансакции с тази банка.

А да се извади такава голяма страна като Русия може да доведе до ускоряване на разработката на конкурентна система, с Китай например. Докато ефективността на SWIFT става толкова по-голяма, колкото повече участници има.

Според Волф това би създало истинска главоблъсканица, особено за европейците, които имат голям икономически обмен с руския съсед, включващ освен всичко друго и газ.

Западът обсъждаше изваждането на Русия от SWIFT и малко след анексирането на Крим от Москва през март 2014 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам