Бюлетин

Тази нощ може да наблюдаваме първата суперлуна за годината

По повод първата суперлуна за тази година, която ще можем да наблюдаваме у нас тази нощ, Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура“ в Музей “Етър”, разказа пред репортер на БТА за символиката в българския бит, свързана с пълнолунието.

Според Дамянова, в народните представи месечината се мисли за сестра или брат на слънцето. Тя се движи по пътя на слънцето, но с магаре, затова е по-бавна. При движението си луната губи частици от себе си, които после събира – по този начин хората си обясняват различните цикли. Според друго твърдение тя е пълна винаги, но щом слънцето я достигне нейната светлина се губи. По фазите на луната се определя началото на всяка дейност. Вярва се, че нова работа е хубаво да се започне на „нова луна“, „нов месец“, „нова свещ“. Тогава се правят годежи и сватби, насаждат се кокошки, започва се оран и сеитба, залива се туршията, пари се вълната, започва се строеж на нова къща, отбива се дете и т.н.

Снимка: БТА

„Вярва се, че ако си отрежеш косата на пълна луна, ще порасне по-бързо. Когато месечината започне да намалява (расип, усип) не е хубаво да се започва нова работа, защото няма да спори. Тогава обаче се лекуват някои болести, за да „се загубят“ както се губи луната, секат се дървета за строеж, за да не ги ядат червеите. С вярването, че магьосници могат да свалят луната и да я доят като крава се обяснява лунното затъмнение. Това са едни от най-силните магии. Обикновено две жени (майка и дъщеря или снаха и свекърва – задължително дойки, т.е. да имат деца) се събличат голи. Луната слиза под формата на крава и те я издояват, а това мляко се ползва както за лек, така и за магии. Когато луната е свалена, на небето остава кърваво червено петно“, посочи Павлина Дамянова.

Още от Built.bg:  Инфраструктурна дипломация: Проектът, който ще свързва Европа с Близкия изток и Индия

Според нея, широко разпространено е вярването, че луната определя съдбата на човека. Деца, родени в един месец, имат еднаква съдба. За това се извършват редица обреди, за да се раздели земният им път. Това е особено важно, защото ако едното дете умре, може да умре и другото. Захранват се, например с едно яйце с два жълтъка или помежду им се засажда дърво. Голяма част от тези вярвания отпадат след началото на 20 век, но и днес човек продължава да следи движението на небесното светило – луната и да спазва някои практики.

Днес 3 юли, пълнолунието в съзвездието Козирог е в 14:38 ч., а във вечерните часове луната ще може да бъде видяна в посока изток след 22:00 ч.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам