Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТЕЦ “Брикел” ще бъде затворен

ТЕЦ “Брикел” ще бъде затворен заради “умопомрачаващи” нарушения, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Той каза, че предприятието ще бъде уведомено, че в следващия ден ще бъде затворено до отстраняване на огромните пропуски в неговата дейност.

“Има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време, поради което ще наложим принудителна административна мярка “затваряне на ТЕЦ “Брикел”, потвърди и вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. Според него предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради “опъването на чадър” това не е направено. ТЕЦ “Брикел” произвежда около един процент от ел. енергията на страната,  така че енергийната сигурност на държавата не е застрашена, заяви Сандов.

Той припомни, че внезапната проверка, в която участва заедно с Кирил Петков и представители на няколко институции през миналата седмица, е установила множество нарушения, свързани с нарушаване на екологичното законодателството, както и това, свързано с трудовите права. Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта. Една авария на такова място може да доведе до еко катастрофа, обясни Сандов.

Снимка: БТА

През годините на ТЕЦ-а са налагани десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления, но това не спира предприятието да преустанови замърсяването, посочи вицепремиерът.  Затова по думите му се налага сега да го затворим, за да защитим обществения интерес. Сандов каза, че поне няколко служители на Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора сега работят в ТЕЦ “Брикел”, като например началникът на сектор “Екология” в ТЕЦ-а, който е бивш директор на Регионалната агенция по околна среда и води.

Още от Built.bg:  Ще поведе ли Китай зелената енергийна революция в Африка?

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. сламени хора, които съществуват някъде извън България. Собственикът на ТЕЦ “Брикел” е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае, обяви Борислав Сандов. Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае, заяви още Сандов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам