Бюлетин

Течът от петролопровода “Дружба” наподобява авария, обяви Полша

Полша обяви днес, че е установила теч в полския участък на петролопровода “Дружба”, който транспортира петрол от Русия за Европа и заяви, че причината вероятно е авария, предаде Ройтерс. Случилото се обаче може да предизвика опасения за сигурността на европейските енергийни доставки.

Установяването на теча по основния маршрут за транспортиране на петрол до Германия, който операторът на тръбопроводната инфраструктура PERN обяви, че е открил вчера вечерта, се случва в момент, в който Европа се сблъсква с тежка енергийна криза след руската инвазия в Украйна и последвалото прекъсване на доставките.

“В тази ситуация можем да говорим за случайна повреда”, заяви по телефона пред Ройтерс Матеуш Бергер, високопоставено лице от Полша, отговарящо за енергийната инфраструктура. Той отбеляза, че няма основания да се смята, че течът е причинен от саботаж.

PERN съобщи в комюнике, че на този етап  точните причини за теча не са известни. Той е бил засечен в участък на тръбата на 70 километра от централния полски град Плоцк.

Снимка: AP

Говорител на оператора отказа да даде допълнителни подробности.

Петролопроводът “Дружба” е един от най-големите в света и доставя руски газ до повечето централноевропейски страни, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Втората линия на съоръжението и други елементи от инфраструктурата на PERN работят нормално, съобщи операторът.

“На този етап всички структури на PERN (техническа поддръжка, оперативна,  вътрешна пожарна команда и защита на околната среда) предприемат действия в съответствие с  алгоритмите, които се предвиждат за подобен род ситуации”, съобщи операторът.

Говорител на чешкия оператор на петролопровода “МЕРО” (MERO) оповести, че не е регистрирал никакви промени в потоците за Чехия.

Още от Built.bg:  Мъск представи иновативния пикап на "Тесла" - "Сайбъртрък"

Германската рафинерия  “Пе Це Ка Швет” (PCK Schwedt), която доставя 90 на сто от горивото за Берлин, икономическото министерство и регулатора на федералната мрежа не бяха открити за коментар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам