Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Телескопът “Джеймс Уеб” потегли в Космоса, за да изследва Вселената

Снимки: BTA/AP

Космическият телескоп “Джеймс Уеб”, чието изстрелване очакваха от 30 години астрономите по света, за да изследват Космоса с безпрецедентно мощни средства, беше изведен в пространството с ракета “Ариана 5” и потегли към бъдещия си наблюдателен пункт на 1,5 милиона километра от Земята, предаде Франс прес.

Излитането от стартовата площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана се осъществеи по план – в 12.20 ч. по Гринуич. “Джеймс Уеб” става най-модерното съоръжение за космически наблюдения, изпращано някога в пространството, но ще заеме позиция едва след месец.

Амбицията на създателите му е да осветлят по-добре човечеството по два вълнуващи го въпроса: “Откъде идваме?” и “Сами ли сме във Вселената?”.

И да запечатат отблясъците на “космическата зора”, когато първите галактики започват да осветяват Вселената след Големия взрив преди 13,8 милиарда години.

Новият апарат ще даде възможност по-добре да бъде изучено формирането на звездите и галактиките, да се наблюдават екзопланетите, каквито учените откриват все по-често, и може би един ден да бъдат намерени сред тях други планети, подобни на нашата Земя.

“Джеймс Уеб” ще тръгне “по стъпките” на телескопа “Хъбъл”, направил революционен скок в историята на космическите наблюдения – благодарение на него изследователите откриха например гигантска галактическа черна дупка и установиха наличието на водна пара около някои екзопланети.

Констрруиран от НАСА с помощта на европейската и канадската космическа агенция, новият телескоп разполага с 6,5-мeтрово огледало, което му осигурява 7 пъти по-голяма чувствителност от тази на “Хъбъл” – той би бил способен да открие дори термичната следа на една пчела на Луната.

Освен това, за разлика от “Хъбъл”, “Джеймс Уеб” възприема не само светлинното, но и инфрачервеното лъчение, добавя агенцията.

Още от Built.bg:  Кои са трите водещи туристически дестинации в света?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам