Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Телескопът “Джеймс Уеб” разкри мистерията на мъглявина около умираща звезда

Снимка: AP

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” забеляза две скрити досега звезди в мъглявината Южен пръстен, обграждаща звезда в края на живота й, предаде АФП.

Едно от първите открития на апарата е направено благодарение на наблюдения, осъществени с изключителна прецизност.

Тази странна мъглявина, разположена в Млечния път, на около 2000 светлинни години от Слънчевата система, е гигантски облак от газ и прах, изхвърлени от умираща звезда.

В центъра обаче остава сърцето й – бяло джудже, изключително гореща и много малка звезда, която трудно се вижда директно, но присъствието й може да се разпознае благодарение на оранжевите пръстени около нея, следи от материята, която е изхвърлена. След няколко милиарда години Слънцето би трябвало да има същата съдба като множество други звезди.

За разлика от Слънцето, което ще умре само, бялото джудже в сърцето на мъглявината Южен пръстен има придружители. Досега учените разполагаха данни за т.нар. звезда придружител, която е по-лесна за наблюдение от бялото джудже, тъй като се намира в разцвета на живота си. Точно такава звезда е най-ярката в центъра на прашния диск на снимките, направени от телескопа “Джеймс Уеб”, който от това лято работи на 1,5 милиона километра от Земята.

Това обаче не направи възможно намирането на обяснение за “нетипичната” структура на мъглявината, казва пред AФП Филип Амрам от лабораторията по астрофизика в Марсилия. Той е един от авторите на изследването, публикувано в изданието “Нейчър астронъми”. В него се прави подробен  анализ на последните наблюдения, осъществени от телескопа.

“След откриването й … се чудим защо мъглявината има странна форма, която не е съвсем сферична”, а по-скоро удължена, казва още Филип Амрам.

Още от Built.bg:  Голямото завръщане на Копола: "Мегалополис" с премиера в Кан

Наблюденията на “Джеймс Уеб” обаче изясняват мистерията: благодарение на инфрачервения спектър, в който работят инструментите на телескопа, е намерено доказателство за присъствието на поне две други звезди в мъглявината.

Те са разположени в центъра й, чийто диаметър е еквивалентен на 1500 пъти разстоянието от Слънцето до Плутон. По-далеч са от бялото джудже, отколкото от звездата придружител, но като цяло четирите са достатъчно близо една до друга, за да си взаимодействат.

След това възниква “обмен на енергия” между тази група звезди, които оформят структурата на мъглявината, казва астрофизикът. Това в крайна сметка би обяснило необичайния й вид.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам