Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Теодора Генчовска: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности

Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещата си в МВнР със своя украински колега Дмитро Кулеба, който е на работно посещение у нас.

България е малка държава, в съответствие с нашите възможности се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ, каза министър Генчовска. Тя посочи, че към настоящия момент повече от 91 000 украински граждани са приети в страната ни, като 80 000 от тях вече са получили временна закрила. България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна, отбеляза министърът. БЧК е осъществил помощ към украинската държава в размер на 1,5 млн. евро към настоящия момент, а МВнР е подпомогнало хуманитарно украинската държава със 185 000 евро, които са пренасочени през различни международни хуманитарни организации, каза Теодора Генчовска.

Снимка: БТА

Днес е  особено важен ден за България, защото съм горда да приветствам външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, каза Теодора Генчовска в началото на изявленията.

На срещата двамата с Кулеба са обсъдили продължаващата агресия на Русия в Украйна, като е била изразена отново подкрепата на страната ни към Украйна. Това, което е много важно в момента за целия украински народ, е да чувстват, че всички съюзници, партньори в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна, заяви министър Теодора Генчовска.

От самото начало на руската агресия в Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна, както в ЕС, така и в НАТО, заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба.  Сигурен съм, че България прави това не само заради традиционните ни приятелски отношения, но също защото разбира, че сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море, каза той. Министър Кулеба заяви, че това, което става в момента в Украйна, е изключително важно за бъдещето на региона като цяло. Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие и да причинят щети във вашата страна, заяви Кулеба. Това е обща кауза и ние сме благодарни за цялата подкрепа, която идва от България, каза още той.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори
Снимка: БТА

Министър Кулеба благодари на българския народ и правителство, че приеха украински бежанци. Много добре осъзнаваме човешкия, трогателния подход към украинските жени, деца, които избягаха от ужасите на войната и сега живеят в България. С цялото си сърце благодаря на българите, че им помогнаха, каза министър Кулеба.

Дмитро Кулеба благодари също, че България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Както вашият опит показва, мирът и просперитетът идват с членството в ЕС и там всички европейски нации са обединени, отбеляза той.

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България и вие може би знаете за ролята на Русия в нашата история. Вярно е да кажем, че исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това, което прави Русия в момента, е различно“, заяви Дмитро Кулеба. „Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, каза външният министър на Украйна.

Надявам се, че ще дойде денят – по-скоро, отколкото по-късно, когато мирът и сигурността в региона на Черно море ще се възстановят и ще се върнем към търговията, културния обмен, туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци, заяви още министър Кулеба. Той добави, че като външен министър се ангажира да направи този момент колкото се може по-близо. Кулеба сподели, че в началото на 90-те години е бил на ваканция със семейството си в България. Пристигнал с родителите си с ферибота от Одеса до Варна. Прекарахме чудесна ваканция на плажовете в България. Купих си няколко компактдиска с рок музика, ядох вкусна българска храна, разказа Кулеба и заяви, че за него България заема специално място. Ние ще посветим всичките си усилия да изградим още по-тесни отношения между нашите страни и да намерим взаимно изгодни общи проекти, които ще донесат на  България и Украйна повече просперитет, каза министърът.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Министър Генчовска пожела на Дмитро Кулеба, който днес посреща своя рожден ден в София, да е здрав и да има силите да продължи това, което трябва да довърши успешно, като изрази надежда това да е скоро. Генчовска изрази надежда също да има втора среща с Дмитро Кулеба, но в по-мирни времена скоро. София означава мъдрост и затова най-доброто, което мога да пожелая на себе си, на всички, е мъдрост, когато взимаме всички важни решения, каза министър Кулеба.

Снимка: БТА

Премиерът Кирил Петков също проведе среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Във фокуса на разговорите бяха руската агресия и изключително тежката ситуация за цивилното население в Украйна, посочват от информационната служба.

Дмитро Кулеба изрази благодарност към правителството на Кирил Петков за оказаната подкрепа и за помощта, която в България получава всеки един украински гражданин, бягащ от войната.

Министър-председателят Кирил Петков увери Дмитро Кулеба, че България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави. Българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци.

Утре външният министър на Украйна ще има среща с президента Румен Радев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам