Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Терминалът за втечнен природен газ при Александруполис с одобрено окончателно инвестиционно решение

Терминалът за втечнен природен газ (LNG) близо до Александруполис вече има одобрено окончателно инвестиционно решение. Той е ключов проект за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на природен газ.

Благодарение на стратегическата синергия между гръцкия проект и интерконектора Гърция-България (IGB), окончателното решение за реализацията на терминала, което бе взето миналата седмица от проектната компания “Газтрейд”, ще стимулира допълнително пазарния интерес към IGB. По този начин ще се създадат нови възможности за увеличаване на капацитета на газопровода и ще се осигури обратен поток на природния газ в посока България-Гърция, съобщиха от проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB).

Проектът, който предвижда плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) близо до гръцкия град Александруполис, ще се свързва с гръцката газопреносна система чрез 28-километров газопровод. Терминалът за втечнен природен газ се разработва от “Газтрейд”. Акционери са гръцкият национален газопреносен оператор ДЕСФА (DESFA), българският оператор “Булгартрансгаз”, кипърската компания “ГазЛог” (GasLog), фамилията Копелузу и един от акционерите на Ай Си Джи Би – гръцката национална компания ДЕПА (DEPA).

Окончателното инвестиционно решение е последната стъпка, преди да започне строителството на проекта, се посочва в прессъобщението. Терминалът е от голямо значение за търговската дейност на газопровода IGB, тъй като ще създаде значително повече възможности за пренос на газ през интерконектора Гърция-България.

Поради стратегическото местоположение на IGB в близост до терминала за втечнен природен газ, реализацията на двата проекта ще осигури технологични предимства при транспортирането на природен газ до потребителите в България, засилвайки позицията на страната на енергийната карта на региона.

Освен това въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ – предвидено за края на 2023 г., ще даде възможност за запълване на капацитета на интерконектора. Връзката между двата проекта ще създаде условия за транспортирането на по-големи количества природен газ до региона на Югоизточна Европа и възможност за Ай Си Джи Би да увеличи капацитета на интерконектора до 5 милиарда кубически метра годишно, осигурявайки реверсивен поток в посока България-Гърция. Това ще позволи доставки на газ от различни нови източници като САЩ, Катар, Алжир да достигнат до българските потребители на конкурентни цени.

Още от Built.bg:  Реакциите на световните медии след мирната конференция в Швейцария
Снимка: www.icgb.eu

С решение на Министерски съвет на Република България общественият доставчик “Булгаргаз” ЕАД участва в обвързващата фаза на процедурата за пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ, като резервира приблизително 500 млрд. куб. метра годишно, но не по-малко от 300 млрд. куб. метра годишно за период от 3 до 5 години, се напомня в прессъобщението. Компанията се ангажира да сключи договор за доставка на втечнен природен газ за потребителите в България при конкурентни ценови условия именно през интерконектора IGB.

Както IGB, така и терминалът за втечнен природен газ в Александруполис са от решаващо значение за постигането на диверсификация на доставките за България, Гърция и Балканите, за засилване на конкуренцията и повишаване сигурността на доставките на газ в региона, се изтъква в прессъобщението

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам