Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Тесла” откри новия си гигазавод край Берлин

Американският производител “Тесла” (Tesla) откри новия си завод за автомобили в близост до Берлин. Трийсет клиенти получиха превозните си средства лично от главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, докато германски политици аплодираха автомобилостроителя, даващ тласък на местната икономиката, предадоха световните агенции.

Така нареченият гигазавод, намиращ се в Грюнхайде, е първият производствен обект на “Тесла” за електрически автомобили в Европа.

В първия етап от работата си заводът в провинция Бранденбург, разположена около германската столица, трябва да произвежда до 500 000 електрически автомобила годишно и да наеме около 12 000 служители.

Снимка: AP

Като специален ден за региона, за страната и за прехода към електрическа мобилността в Германия, определи откриването на завода германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек, цитиран от ДПА. Хабек, който следи прехода на германската индустрия от изкопаемите горива към възобновяема енергия, каза, че откриването на мощности на американската компания има много по-дълбоки последици за страната, която се стреми да отдалечи икономиката си от петрола. Но не всички в региона са доволни от новия съсед.

Еколозите имат опасения за  потреблението на вода от завода, разположен в един от най-сухите региони на Германия, който е регистриран и като зона за опазване на водата. Гражданското сдружение “Грюнхайде” твърди, че в процеса на получаване на одобрения и строителство определени процедури са били игнорирани, поради което “законът е бил изкривен”. “Автомобилите на “Тесла” са “всичко друго, но не и благоприятни за климата“, твърди сдружението.

Мъск обяви плановете за многомилиардният проект през ноември 2019 година, а през февруари 2020 г. започна строителството. Това че заводът вече заработи, впечатли мнозина в Германия, където големите проекти често затъват в бюрокрация.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове
Снимка: AP

“Тесла” започна да строи гигазавода си още преди да е получила всички необходими разрешителни, така че обектът беше готов да започне работа, когато в началото на текущия месец дойде окончателната “зелена светлина” от властите в провинция Бранденбург.

“Краткият период за изграждане на завода може да бъде и стандарт за скоростта на “Тесла” в други области”, каза Хабек и похвали хазартния ход на Мъск като различен вид “корпоративна култура за смелчаци”.

Автомобилният гигант се надяваше да започне производство още миналото лято, но процесът по одобрение на проекта се проточи, главно поради решението на компанията да добави фабрика за батерии към обекта, докато все още беше в процес на изграждане.

Премиерът на федералната провинция Бранденбург Дитмар Войдке приветства новите мощности на автокомпанията в региона, в който големите американски инвестиции носят по-добри перспективи за развитие на като цяло по-бедните източни райони на Германия.

Снимка: AP

“Мисля, че сме в много добра фаза на развитие в източната част на Германия”, каза Войдке пред “Дойчландфунк” и добави, че след повече от 30 години (след обединението на Германия – бел. р.) е крайно време за това.

Друга “победа” за източните германски региони е обявената миналата седмица инвестиция на американският производител на микрочипове “Интел” (Intel) на стойност около 17 милиарда евро (18,7 милиарда долара) в две нови фабрики в град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт.

Откриването на завода на “Тесла” беше приветствано и от германският профсъюз “И Ге Метал” (IG Metall), макар синдикалният гигант да заяви, че условията на труд в компанията донякъде изостават от националните стандарти. В гигазавода си американският пионер на електрическата мобилност ще произвежда своя нов “Модел Уай (Model Y), среден по размери високопроходим автомобил с тегло около два тона и обявен пробег от 514 километра.  Цените на новия модел на “Тесла” започват от 63 990 евро (70 590 долара). 

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам