Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Тесла” планира да започне производството на нов електромобил през 2025

Снимка: AP

Американският производител на електромобили “Тесла” (Tesla) е уведомил свои доставчици, че иска да започне производството на нов електромобил за масовия пазар с работно име “Редуд” (Redwood) в средата на 2025 година. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на четирима източници, според двама от които става дума за компактен кросоувър.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск отдавна изостря апетита на любителите на марката и инвеститорите за електромобили и самоуправляващи се роботаксита, които се очаква да бъдат произвеждани на основата на платформи за електрически превозни средства от следващо поколение, както и да бъдат по-евтини.

Такива модели, включително базов модел с цена от 25 000 щ.д., биха позволили на “Тесла” да се конкурира с по-евтините бензинови коли и все повечето по-достъпни електромобили, например произвежданите от китайската Би Уай Ди (BYD). През последното тримесечие на 2023 г. Би Уай Ди изпревари американската компания като водещия световен производител на електромобили.

Първоначално Мъск обещаваше да произвежда кола за 25 000 щ.д. през 2020 г., но тези планове последователно бяха замразени и след това – отново възобновени. Най-евтиното предложение на “Тесла” – седанът “Модел 3” (Model 3), в момента е с начална цена от 38 990 щ.д. в САЩ.

Спoред източниците плановете са за производство на 10 000 автомобила седмично от новия модел да започне през юни 2025 г.

Засега компанията не е отговорила на запитванията за коментар.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам