Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Тесла” ще строи в Одрин станция за зареждане на електромобили

Американският гигант за електромобили “Тесла” ще построи първата си суперзарядна станция (supercharge) за електромобили в граничния град Одрин, съобщи пред журналисти председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

“Това е особено важно, тъй като Одрин е стратегическо място от гледна точка на това, че е вратата на Турция към Европа. Смятаме, че това е и основната причина “Тесла” да включи Одрин сред градовете, в които ще оборудва суперзарядни станции. Очакваме, че новите съоръжения на компанията на Илон Мъск ще засилят икономическото значение на града, тъй като електромобилите и зарядните станции ще заемат все повече място в търговско-икономическите отношения”, обясни Реджеп Зъпкънкурт, цитиран от БТА.

По данни, поместени на официалния сайт на “Тесла”, чийто създател е Илон Мъск, компанията ще оборудва суперзарядни станции в общо 10 града в Турция, първата от които ще бъде в Одрин. След това ще бъдат изградени такива станции в Истанбул, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Хендек /Сакария/, Измир и Коня.

Суперзарядните станции, които компанията планира да построи на територията на Турция, в зависимост от типа на електромобила, ще позволява да се зареждат 80 процента от една батерия в рамките на 25-34 минути.През ноември м. г. Илон Мъск гостува на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до президентската канцелария източници тогава е било договорено построяването на суперстанциите на територията на Турция, което се смята за първа стъпка на сътрудничеството.
Турция е доказан производител в автомобилната индустрия и е един от най-големите износители на части. Западни компании имат и заводи, които обслужват региона на Азия.

Другата сфера, която интересува Турция, е космическата програма на Илон Мъск. Турция има собствени планове за подгототвя астронавти след 2023 година.

Още от Built.bg:  Тръмп е първият държавен глава в САЩ, който застава пред наказателен съд

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам