Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Тиери Бретон: България е важен партньор за отбранителната промишленост в Европа

България има дълга история в отбранителната индустрия. Тя е много важен партньор за нашата отбранителна промишленост в Европа, заяви европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон след посещението си във „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ-Сопот). Той беше придружен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

„Днес посетих две компании в България, а по-късно ще посетя и трета, където ще се срещна с ръководството, заедно с министъра на отбраната и заместник-министъра на икономиката, за да се опитам да разбера какво правят, как работят, а също и какво е необходимо, за да се увеличи за нашите европейски държави членки това, което се произвежда тук, в България“, добави еврокомисарят.

Снимка: БТА

Тиери Бретон уточни, че тече процес на оценка и обсъждане и след това ще бъдат направени предложения.

„В момента в Европа имаме 23 държави членки на НАТО, а с присъединяването на Швеция и Финландия скоро ще станат 25. За всички тези членове на НАТО знаем, че е важно да можем да увеличим разходите си за отбрана до 2 % от БВП – това е препоръката и искането на НАТО“, каза еврокомисарят.

Тиери Бретон, снимка: БТА

Според него много държави членки, за да стигнат до 2 % от БВП, искат ново оборудване.

Ако нашата индустрия желае да се възползва от тази възможност, защото търсенето е тук, трябва да покажем, че ще можем да осигурим в Европа това, което е необходимо за държавите членки“, посочи той. Като комисар, отговарящ за отбранителната промишленост, бих предпочел това да е от полза за нашите европейски компании.

Той припомни контекста на днешното си посещение в България. „Миналата седмица проведохме много важна среща с министъра на отбраната в Стокхолм и с моя колега Жозеп Борел от Европейската комисия. Обсъдихме необходимостта да увеличим капацитета на отбранителната си индустрия в Европа, за да можем да произвеждаме повече кадрови потенциал, боеприпаси, всичко, което да повиши собствената ни сигурност, а също и суверенитета. За да направим това, решихме, че можем да предложим и някакъв договор за отбранителната промишленост, но в същото време трябва да сме сигурни, че индустрията ще може да изпълни този договор“, каза еврокомисарят.

Още от Built.bg:  Европейската преса: Си Цзинпин е в Белград, за да запази новия "Път на коприната"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам