Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Титанът – една от най-ценните суровини на Украйна

Потенциалното прекъсване на доставките на много суровини в резултат на войната в Украйна постави във фокуса и един от металите, който е широко използван в автомобилната индустрия, самолето- и корабостроенето. Става дума за титана, който се добива в големи количества именно в Украйна.

Автор: Светослав Стефанов / БТА

Процесът за добив на титан е двустепенен. Първоначално от титанови руди като илменит, левкоксен и рутил се извлича т. нар. титанова гъба, която впоследствие се преработва в метал. От така добития метал вече могат да се произвеждат разнобразни сплави и елементи с индустриално предназначение.

Най-големият производител в света на титанова гъба е Китай. През миналата година азиатската страна е добила 57 процента от глобалния й обем или 210 000 тона, сочат данни на Геологическия топографски институт на САЩ.

В класацията следват Япония със 17 процента и Русия с 13 процента. Казахстан е произвел 16 000 тона, а Украйна – 3700 тона.

Макар и Русия да е трета в класацията, нейните залежи на титанови руди са ниски и страната разчита на внос за производството си на титанова гъба.

През 2021 г. пак по данни на американския геологически институт именно Украйна е била водещ източник на титанови руди за руската индустрия, следвана от Виетнам, Мозамбик и Казахстан. Страната е добила 525 000 тона титанови руди, като повечето от тях са били изнесени в Русия.

Макар и Китай да е водещ производител на титанова гъба, страната е и водещ вносител на тази суровина. По данни на консултантската компания CRU през 2021 г. Китай е внесъл 16 000 тона титанова гъба, което е с 6000 тона повече от 2020 г.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

САЩ са втори също с около 16 000 тона, което е спад с 3000 тона спрямо 2020 г. Най-големият износител през 2021 г. на титанова гъба за Китай и САЩ е била Япония – 8000 и 14 000 тона съответно.

Възстановяването на строителството и самолетостроенето през годината е довело до скок на търсенето на титан, посочват от CRU. Ограничените доставки са довели и до повишаване на цената, като от декември досега тя е скочила с близо 9 процента до 9 долара за килограм.

Титанът е широко използван в авиоиндустрията за производство на криле, перки и турбинни дискове, в корабостроенето се влага в направата на кораби и подводници, а в автомобилостроенето – за компоненти при двигателите с вътрешно горене.

В химическата индустрия титанът предлага защита от „умора“ на метала или напукване, титанова тел се използва за повишаване на безопасността и контрол на температурата в различни мотори, а в спорта от титан се правят глави на стикове за голф.

Титанът се ползва и в стоматологията за производство на импланти, тъй като плътността му е подобна на тази на човешките кости. Титанът е сравнително разпространен и съставлява около 0,6 процента от масата на Земята. Той е твърд, як и лек метал, изключително неподатлив на корозия. Здрав е колкото стоманата, но е 45 процента по-лек.

Засега основният руски производител на титан и титанови сплави – ВСВПО-Ависма, който е и най-големият в света, не попада под ударите на западните санкции. Той снабдява с титан най-големите световни самолетостроители „Боинг“ (Boeing) и „Еърбъс“ (Airbus).

Изключването от системата СУИФТ на седем руски банки, както и ограничаването на търговското корабоплаване от и до Русия може да създаде проблеми и с доставките на титан.

Още от Built.bg:  Честито Възкресение Христово!

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам