Бюлетин

Толуването на второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект, заяви Караджов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че толуването и на второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект.

Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима величина, не смятам, че това по някакъв начин ще допринесе за инфлацията, каза министърът по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и аз пледирам да се въведат тези такси за второкласните пътища, каза още министърът.

Гроздан Караджов, снимка: БТА

Той напомни, че по препоръка на Световната банка се предвижда в толуването да се включи на следващ етап и третокласната пътна мрежа, като по този начин ще се осигурят необходимите за поддържката на пътищата на страната средства.

Имаме готова методика и решение по въпроса за индексацията в строителството, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. Той изтъкна, че тя е обсъдена с Камарата на строителите в България и техните бележки са отразени. Караджов предложи членовете на парламентарната комисия да припознаят предложението за промени в Закона за обществените поръчки, за да се ускори приемането му и прилагането на методиката. Предложените промени в съответния член предвиждат, че “изменение на цената на договор за обществена поръчка, в резултат на установена бързорастяща инфлация, се извършва съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет”. Това е в интерес на всички фирми, няма деление на партийна принадлежност и е в полза основно на строителния бранш, каза министърът и изрази надежда за подкрепа на текста.

Още от Built.bg:  Осигурени са 30 млн. лева за индексация по 57 договора по Оперативна програма "Региони в растеж"

По време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия Гроздан Караджов заяви още, че тази година основни ремонти на пътища ще се правят само на места, за които има проектна готовност.

Става дума за два типа обекти за основен ремонт – с изцяло готова и годна техническа документация и избран изпълнител, и други, за които сега са обявени обществени поръчки.

Паралелно с това са пуснати 83 обществени поръчки за нови проектирания, за да заредим за следващ период с готови проекти и до следващия март, когато започва строителният сезон, да има повече готови проекти за основни ремонти и проведени процедури за избор на изпълнител, стига да няма драматични обжалвания, каза още министърът. Той допълни, че предстоят и още проектирания, които ще бъдат пуснати през следващите два месеца.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам